'We moeten wennen aan windmolens in landschap'

'We moeten wennen aan windmolens in landschap'
'We moeten wennen aan windmolens in landschap' © omroep zeeland
PLAY Windmolens Zeeland 1

Wennen

VLISSINGEN-OOST - Volgens provinciebestuurder Ben de Reu zullen we er aan moeten wennen dat windmolens bij het Zeeuwse landschap horen. "Maar we zetten ze niet zomaar overal neer, alleen in gebieden waar geen of weinig mensen wonen." 
© omroep zeeland

Concentratiegebieden

Zeeland heeft vijf concentratiegebieden aangewezen waar windturbines gebouwd mogen worden. Naast de Krammersluizen, gaat het om Neeltje Jans, de Kreekraksluizen, het Sloegebied en de Kanaalzone. 
© omroep zeeland

Witte raven

Zeeland ligt op koers om de winddoelstelling van 2020 te halen. Dat liet minister Henk Kamp onlangs weten. Ben de Reu: "Wij werden samen met Flevoland, Noord-Holland en Overijssel 'de witte raven' genoemd. Dat vond ik wel mooi, maar we zijn er nog niet. " 
© omroep zeeland
Radar
De aanleg van een aantal projecten loopt namelijk wat vertraging op. "De windturbines kunnen storingen veroorzaken op de radar van het ministerie van Defensie in Woensdrecht. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Stormvloedkering. De steeds grotere windturbines verstoren de radarbeelden die straaljagers nodig hebben", aldus gedeputeerde De Reu. 

Windpark Krammer

Onze provincie moet 570,5 megawatt aan windenergie produceren in het jaar 2020. Op dit moment zijn 215 windturbines goed voor 351 megawatt (62%). Met de aanstaande bouw van het windpark Krammer komt daar in één klap 108 megawatt bij. Onlangs veegde de Raad van State de bezwaren tegen 35 windmolens bij de Krammersluizen van tafel waardoor de bouw kan beginnen.