Straks meer windenergie dan kernenergie in Zeeland

Straks meer windenergie dan kernenergie in Zeeland
Straks meer windenergie dan kernenergie in Zeeland © omroep zeeland
Windmolens Zeeland 2

Kerncentrale

VLISSINGEN-OOST - De kerncentrale in Borssele is goed voor 485 megawatt. Op dit moment zijn Zeeuwse windmolens goed voor 351 megawatt, de komende jaren zal dit stijgen tot 570 megawatt in 2020.
© omroep zeeland

Kerncentrale dicht

Maar wie denkt dat de kerncentrale dan wel dicht kan en windenergie minstens zoveel huishoudens kan voorzien van stroom dan de kerncentrale, heeft het mis. Het aantal megawatt zegt wat over het energievermogen, maar niet over de uiteindelijke energieopbrengst. 
© omroep zeeland

Variabel en constant

Zo kan 570 megawatt windenergie zo'n 600.000 huishoudens van energie voorzien. De kerncentrale met 485 megawatt kan 1,2 miljoen huishoudens van energie voorzien. Dat heeft allemaal te maken met het variabele karakter van wind en een kerncentrale die 24 uur per dag constant doorgaat. 
© omroep zeeland

Besparing

Volgens provinciebestuurder Ben de Reu moeten we inzetten op een mix van energievormen. "Zon, wind, getijden, gas, biomassa. Maar het belangrijkste voor de toekomst is inzetten op besparing. Thuis of zakelijk, we moeten het echt met minder doen." 

Lelijk

Over de vraag of hij windmolens nou mooi of lelijk vindt, moet energie-bestuurder Ben de Reu even nadenken. "Hier in het Sloegebied vind ik het wel mooi al die windmolens zo op een rijtje. Maar een windmolen op het Abdijplein zou niet passen. Het ligt er dus aan waar je ze neerzet."

Werkgelegenheid

Behalve dat het schone energie oplevert, vindt Ben de Reu dat windenergie meer voordelen heeft. "We hebben hier een aantal bedrijven die zich bezighouden met de bouw en het onderhoud van windparken op zee. Die windturbines leveren Zeeland dus ook banen op."