Jongste raadslid nog niet klaar in Terneuzen

Jongste raadslid nog niet klaar in Terneuzen
Jongste raadslid nog niet klaar in Terneuzen © Omroep Zeeland
Jongste raadslid

Gepassioneerd

Jos was net 18 toen hij met voorkeursstemmen op de vierde plek van de kandidatenlijst van het CDA terecht kwam. Hij was dolblij toen hij hoorde dat hij plaats mocht nemen in de gemeenteraad. Hij werkte toen als vrijwilliger bij de voedselbank: "Dat motiveerde mij om de politiek in te gaan. Nu nog steeds. Daar doe ik het voor." 
Jos van Ginneken tijdens een commissievergadering
Jos van Ginneken tijdens een commissievergadering © Omroep Zeeland
Even wennen
Toch moest Jos wel aan zijn nieuwe functie wennen. "Vooral omdat het een wereld is waar vooral oude mensen in zitten die al jaren bezig zijn en elkaar al heel lang kennen. Om er dan fris, jong en idealistisch in te komen, met verhalen over hoe je de wereld gaat verbeteren, is wel anders," aldus de jonge politicus. Ook de andere gemeenteraadsleden moesten wennen aan hun jonge collega. "Ze noemden me eerst 'ventje' en zagen me als ideale schoonzoon, maar nu nemen ze me wel serieus."
Idealist
Van Ginneken omschrijft zichzelf als idealist. Hij vindt dat mensen fatsoenlijk met elkaar om moeten gaan en dat men voor arme mensen moet zorgen. Daarom vertelt hij juist de verhalen van deze groep. "Mensen weten mij wel te vinden. Ook midden in de nacht via Facebook."
"Dit is echt de allerbeste baan van de hele wereld"
Nog niet klaar
De afgelopen twee jaar heeft de student politicologie hard gewerkt. Trots is hij op zijn vragen over het salaris Delta-directeur Arnoud Kamerbeek, waar hij ook op zijn blog over schreef. "Ook de gemeente heeft het nu veroordeeld. Dat is wel bijzonder." Wat hij in de tweede helft van zijn termijn wil bereiken is te veel om op te noemen. "Ik hoop dat ik hierna nog door mag gaan. Ik ben nog niet klaar met Terneuzen. Er zijn nog te veel verhalen te vertellen," zegt hij vastberaden.
Tweede kamer
Toch reiken zijn ambities verder dan de politiek in Terneuzen. Hij ziet zichzelf in de toekomst wel in die "kamer met 150 blauwe stoelen" zitten in Den Haag, want ook daar kan hij zijn verhaal vertellen. "Dat zou echt een eer zijn. En leuk, want dit is echt de allerbeste baan van de hele wereld. Je kunt echt iets veranderen. Ik kan het iedereen aanraden."