Gymnasium Middelburg levert al 650 jaar slimmeriken

Gymnasium Middelburg levert al 650 jaar slimmeriken
Gymnasium Middelburg levert al 650 jaar slimmeriken © Omroep Zeeland
650 jaar gymnasium instart 1

1365

MIDDELBURG - De Latijnse school komt in 1365 voor het eerst voor in de archieven van Middelburg. In 1876 gaat de school verder als het Stedelijk Gymnasium Middelburg. Jarenlang is het de enige school voor voorbereidend hoger onderwijs in Zeeland. De invoering van de Mammoetwet zorgt ervoor dat het gymnasium in Middelburg opgaat in het VWO. Sinds 1996 is het gymnasium een opleiding binnen de Stedelijke Scholengemeenschap Nehalennia. 
Latijnse Schoolstraat
Één van de oud-leerkrachten, die voor de reünie nog eens voor de klas gaat staan, is Jaap van Weelen (74) uit Middelburg. Toen hij begon met lesgeven op z'n 24e was het gymnasium nog een aparte school en gevestigd in de Latijnse Schoolstraat in Middelburg. Van Weele gaf hier bijna tien jaar Grieks en Latijn voordat de school naar de huidige locatie aan de Breeweg verhuisde. "Toen ik hier kwam was het echt een ongelooflijke rotzooi en een oud gebouw. Ik heb nooit foto's genomen, ik was blij dat ik na een dag lesgeven weer veilig buiten stond."
Oud klaslokaal in de Latijnse Schoolstraat
Oud klaslokaal in de Latijnse Schoolstraat © OZ
Slimmeriken
De oud-docent heeft heel wat slimmeriken in zijn klas gehad. Daar zitten ook wat bekende politici tussen die over heel het land zijn uitgestreken. De huidige burgemeester van Den Haag bijvoorbeeld, Jozias van Aartsen. Al was dat maar voor een paar weken. Aan Volkert van der Graaf heeft Van Weele ook lesgegeven. 
Bekende Zeeuwen
Andere bekende Zeeuwen die op het gymnasium hebben gezeten zijn: Johannes Tak van Poortvliet (politicus), Pieter Meertens (Meertens instituut), Bas Kennis (pianist Blof), Maarten Ducrot (wielercommentator NOS) en Henk Don (oud-directeur Centraal Planbureau).
Onder anderen Jozias van Aartsen (burgemeester van Den Haag), Bas Kennis (pianist Blof) en Maarten Ducrot...
Geplaatst door
op