Geschiedenis Kanaal door Zuid-Beveland amper bekend

Geschiedenis Kanaal door Zuid-Beveland amper bekend
Geschiedenis Kanaal door Zuid-Beveland amper bekend © OZ Marcel Decraene
Kanaal Beveland 1

Fantastisch

WEMELDINGE - Anya Luscombe wil daar verandering in brengen. Zij is universitair docent aan de University College Roosevelt en bestuurslid van de Stichting Bewonersbelangen Wemeldinge. "Het is een fantastische geschiedenis om te beschrijven, maar helaas is dat nog niet genoeg gedaan."
Bloei
De passie van Anya Luscombe voor de historie van Wemeldinge en het kanaal is groot: "Wemeldinge was voor oktober 1866, toen het kanaal werd geopend, echt een agrarisch dorp rond de kerk. Door de komst van het kanaal bloeide in Hansweert en Wemeldinge de economische handel op. In Wemeldinge ontstond een soort tweede dorp langs het kanaal. Er waren op een gegeven moment zo'n zes bakkers en drie slagers." 
Kanaal door Zuid-Beveland 1
Kanaal door Zuid-Beveland 1 © OZ Marcel Decraene

Onwetendheid

Bijna alle Zeeuwen weten natuurlijk waar het Kanaal door Zuid-Beveland ligt, maar daar blijft het voor de meesten bij. Luscombe: "Mensen zijn vergeten of weten gewoonweg niet dat het een van de drukst bevaren kanalen van West-Europa was. In de jaren '60 van de vorige eeuw voeren hier jaarlijks zelf 100.000 schepen doorheen. Dat aantal nam af door de komst van het Schelde-Rijn Kanaal in 1975." De docent vindt dat het historisch bewustzijn in de provincie wel een duwtje in de rug kan gebruiken. "De Zeeuwen zijn niet zo bekend met hun industriële geschiedenis. Daar willen wij verandering in brengen."
Kanaal door Zuid-Beveland 4
Kanaal door Zuid-Beveland 4 © OZ Marcel Decraene
Parlevinkers
Anya Luscombe laat het niet bij woorden. Ze is met haar studenten van UCR en vrijwilligers een interview-project gestart dat de geschiedenis van parlevinkers in kaart wil brengen. "Noem het een vorm van oral history." Parlevinkers bevoorraadden de binnenvaartschepen wanneer die in de sluizen lagen te wachten. Veel sjouwen en hard werken. Bovendien moest alles snel gaan, want als een schip eenmaal was geschut dan voer het weer door. 

Verhalen

Toch zijn de verhalen die de oud-parlevinkers vertellen soms ronduit amusant. "Schippers moesten dikwijls even aan wal om te telefoneren. Zo'n man bleef dan uren hangen in een van de vele cafés in Hansweert," vertelt Anya Luscombe.
Prijs
Het parlevinkers-project won onlangs de regionale Kern met Pit-wedstrijd van de Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij. Op 19 maart is de landelijk finale in Utrecht. Meer op parlevinkersproject en op www.kanaal1866.nl