Eerste Kamer praat over toekomst publieke omroep

Eerste Kamer praat over toekomst publieke omroep
Eerste Kamer praat over toekomst publieke omroep
OZ
OZ
Bezwaren
Regeringspartij PvdA en oppositiepartijen CDA, D66, GroenLinks, SP, ChristenUnie en 50PLUS reageerden kritisch op de nieuwe mediawet. De staatssecretaris wil minder amusement en meer concurrentie bij de publieke omroep. De partijen vrezen dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een te sturende rol krijgt en dat amusement helemaal van de buis verdwijnt.

Opgeschort

Tijdens het debat op 2 februari deed Sander Dekker verschillende toezeggingen om partijen toch over de streep te trekken. Zij wilden die eerst op papier hebben staan voordat ze verder wilden debatteren. Daarom gaat het debat vandaag verder.
Bezuinigen
Dekker wil dat de dertien regionale omroepen samen 17 miljoen euro bezuinigen. Om die bezuinigingen op te vangen gaan de regionale omroepen samenwerken. Onder meer in de administratie en ICT.

Gevolgen Zeeland

Als de nieuwe mediawet toch door de Eerste Kamer komt vreest directeur Monique Schoonen van Omroep Zeeland voor de zelfstandigheid van de Zeeuwse omroep. En dat de Zeeuwen dat gaan merken in de programmering. “Ik vrees ervoor dat de bezuinigingen ook nog de redactie raken. Daardoor moeten er mensen weg en kan het heel goed zijn dat het onze programmering aantast.”

Stemming

Wanneer de Eerste Kamer niet akkoord gaat met het wetsvoorstel van de staatssecretaris, moet hij de wet aanpassen en er eerst mee terug naar de Tweede Kamer die in oktober vorig jaar al met de wet instemde. Vandaag zal duidelijk worden welke kant alle neuzen op staan. Op 8 maart stemt de Eerste Kamer definitief en weten we of de wet wel of niet wordt aangenomen.