'27 miljoen uitgeven, laat dat maar aan een vrouw over'

'27 miljoen uitgeven, laat dat maar aan een vrouw over'
'27 miljoen uitgeven, laat dat maar aan een vrouw over' © Omroep Zeeland
Gedeputeerde De Bat geeft uitleg over begroting
Gedeputeerde De Bat geeft uitleg over begroting © Omroep Zeeland

Vrouw

MIDDELBURG - Dertig Zeeuwen zijn vanavond op een informatiebijeenkomst over de nieuwe begroting afgekomen. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat legt uit hoe de begroting in elkaar zit. 
Een invuloefening met miljoenen. En daar weten vrouwen doorgaans wel raad mee...
En daarna mogen de aanwezigen zelf kiezen wat ze belangrijk vinden voor Zeeland. Marloes de Haze is één van de aanwezigen: ”27 miljoen uitgeven, laat dat maar aan een vrouw over.”
Marloes de Haze: "27 miljoen euro uitgeven? Laat dat maar aan een vrouw over"
Marloes de Haze: "27 miljoen euro uitgeven? Laat dat maar aan een vrouw over" © Omroep Zeeland
Groepjes
De groepjes moeten uit een lijst van zeventien onderwerpen aangeven welke vijf dingen ze het meest belangrijk vinden voor Zeeland. Ze kunnen kiezen uit zaken als fietspaden, musea, onderwijs, economie, toerisme en wegen.

Gezondheid

De groep van Marloes de Haze kiest toerisme als belangrijkste onderwerp voor Zeeland. Andere groepen kiezen als belangrijkste categorieën 'sport, gezondheid en vitaliteit', 'economie', 'openbaar vervoer' en 'aantrekkelijke steden en platteland'.
Voor 27 miljoen euro aan keuzes
Voor 27 miljoen euro aan keuzes © Omroep Zeeland
Nul
De nieuwe manier van begroten noemen ze bij de provincie 'zero based'. Gedeputeerde De Bat: "Zie het als een Lego-plaat waarop we alle blokjes opnieuw plaatsen. Alles gaat terug naar nul. Wettelijke verplichtingen komen we na, maar voor andere uitgaven kunnen andere keuzes gaan maken dan tot nu toe is gebeurd."|

Veranderingen

Dat betekent dat er vanaf 2017 veel kan veranderen in de uitgaven van de provincie. Het dagelijks provinciebestuur komt eind september met een definitief voorstel. Het laatste woord over de nieuwe begroting is aan Provinciale Staten, die in november echt de knoop doorhakken.