Zeeland kreeg 85 miljoen euro subsidie van Europa

Zeeland kreeg 85 miljoen euro subsidie van Europa
Zeeland kreeg 85 miljoen euro subsidie van Europa © Omroep Zeeland
Europees Parlement
BRUSSEL - Veel geld
De Europese Unie heeft de naam veel geld te kosten. Maar er komt ook veel geld terug uit Brussel. Zo kregen 350 Zeeuwse projecten de afgelopen 10 jaar bijna 85 miljoen euro subsidie uit Europa. Dat blijkt uit cijfers van de provincie. 
animatie getijdecentrale stormvloedkering
animatie getijdecentrale stormvloedkering © Omroep Zeeland

Getijdecentrale

De getijdecentrale in de stormvloedkering is één van de meest in het oog springende projecten waar Europees geld naar toe is gegaan. In één van de openingen tussen de pijlers in de Oosterscheldedam zijn vijf turbines geplaatst die sinds afgelopen najaar stroom opwekken uit eb en vloed. Het project kostte ruim 12 miljoen euro, de Europese Unie gaf ruim 3,2 miljoen euro subsidie.
animatie getijdecentrale stormvloedkering
animatie getijdecentrale stormvloedkering © Omroep Zeeland
Europees belang
De Europese Unie heeft duurzame energie hoog in het vaandel staan. Daarom zijn er miljoenen euro's naar de getijdecentrale in de stormvloedkering gegaan. Gedeputeerde Ben de Reu van Europese Zaken: "Wij hebben tegen Europa gezegd dat Zeeland de uitgelezen plek daarvoor is. Kijk eens om je heen. Je hebt hier wind, je hebt hier stromend water. Dit is dé plek om duurzame energie op te wekken."
Gedeputeerde Ben de Reu van Europese Zaken
Gedeputeerde Ben de Reu van Europese Zaken © Omroep Zeeland
Zeeuws belang
Hoewel de getijdecentrale eigendom is van een bedrijf uit Rotterdam, heeft Zeeland veel voordeel van de Europese subsidie van 3,2 miljoen euro voor het project. De Reu: "De hele centrale is door Zeeuwse bedrijven gemaakt. Dat levert werkgelegenheid op, maar ook kennis over nieuwe technieken. En die kunnen we straks naar alle delta-gebieden in de wereld exporteren."
Getijdecentrale in de stormvloedkering
Getijdecentrale in de stormvloedkering © Omroep Zeeland
380 Zeeuwse projecten
De afgelopen jaren 350 Zeeuwse projecten mede mogelijk gemaakt met Europees geld. Maar de Europese Unie stelt wel voorwaarden aan subsidies. Brussel geeft alleen financiële steun als de rijksoverheid, een provincie of een gemeente ook geld in het project steken.