'Zeeland is een soort Europa in het klein'

'Zeeland is een soort Europa in het klein'
'Zeeland is een soort Europa in het klein' © Omroep Zeeland
Milos Labovic, de Zeeuwse lobbyist in Brussel
Milos Labovic, de Zeeuwse lobbyist in Brussel © Omroep Zeeland
BRUSSEL - Europa in het klein
"Zeeland is een soort Europa in het klein", zegt Labovic. De problemen waar Zeeland mee worstelt, spelen volgens hem overal in Europa. "Zeeland heeft te maken met krimp, en de bevolking vergrijst", somt de Zeeuwse lobbyist in Brussel op. "Ook houden de Europese Unie en Zeeland zich allebei bezig met de leefbaarheid van het platteland, aantrekkelijke steden, duurzame energie en nieuwe werkgelegenheid."
Op tijd
Als hij Zeeland bij de Europese beleidsmakers neerzet als een Europa in het klein, helpt dat om voet aan de grond te krijgen. Dat betekent niet dat hij alle Europese wetten in het voordeel van Zeeland kan laten aanpassen. "Maar ik weet wel op tijd wat er speelt en dan kan Zeeland op tijd inspelen op nieuwe ontwikkelingen." 
Zeeland soort Europa in het klein
Failliet
Europese regelgeving valt namelijk lang niet altijd positief uit voor Zeeland. Zo ging fosforfabriek Thermphos failliet doordat concurrenten uit Kazachstan hetzelfde product tegen dumpprijzen naar Europa exporteerden. Toen Europa werd gevraagd om daar een stokje voor te steken, gaf Brussel niet thuis. Gevolg: Thermphos ging failliet en 480 mensen raakten hun baan kwijt. 
Plussen-en-minnen-Europa-ZNO160302ZJ