Yara: ongeval had overal kunnen gebeuren

Yara:  ongeval had overal kunnen gebeuren
Yara: ongeval had overal kunnen gebeuren © oz
Yara in Sluiskil
Yara in Sluiskil © oz
MIDDELBURG - Geen zwaar ongeval
Verschuere betreurt het dat een monteur in juli 2013 brandwonden opliep toen er ammoniak met een temperatuur van 160 graden uit een mengvat spoot. "Maar om dat nu te zien als een zwaar ongeval (met een daarbij behorende hoge boete) gaat te ver", zei Verschuere. "Het is net als mijn vader die benzine in zijn ogen krijgt bij het vullen van de tank van de grasmaaier." Volgens het Openbaar Ministerie had Yara onvoldoende maatregelen genomen om een ongeval te voorkomen. 

Brandwonden

Bij het arbeidsongeval in 2013 liep een monteur - werknemer van een ingehuurde aannemer - brandwonden op. Hij droeg geen beschermende kleding. Yara had daar volgens het OM op moeten controleren. Daarnaast werd de ruimte volgens het OM gebruikt als sluiproute voor mensen die er niets hadden te zoeken. 
Boete 
De officier van justitie wil een boete van ruim 150.000 euro opleggen voor het bedrijfsongeval en voor het zonder vergunning lozen van schadelijke stoffen. De illegale lozingen van afvalwater zouden hebben plaatsgevonden tussen 2012 en 2014 in het kanaal van Gent naar Terneuzen. Het zou gaan om met methanol verontreinigd proces-condensaat. Die lozingen waren in strijd met de vergunning. 
Reputatie 
Yara erkent de lozingen maar pleit voor een geringe boete. Omdat volgens Yara 'zelfs de allerkleinste beestjes zoals de watervlo er geen enkele last of hinder van hebben kunnen ondervinden, laat staan er aan zouden zijn overleden'. Volgens veiligheidskundige Verschuere is de reputatie van Yara erg belangrijk en wil het bedrijf niet bekend staan als vervuiler. "We betreuren deze incidenten dan ook."
Persbericht
Volgens Yara heeft het Openbaar Ministerie op de dag dat de zaak voor het eerst behandeld werd een 'eenzijdig en ongenuanceerd' persbericht de wereld ingestuurd. "Mensen dachten dat we al veroordeeld waren", zei Verschuere bij de rechtbank. De officier van justitie reageerde daar kort en bondig op. "Het is standaard dat we een persbericht sturen en dat is niet in strijd met de afspraken."