Duiven ingezet voor onderzoek alvleesklierkanker

Duiven ingezet voor onderzoek alvleesklierkanker
Duiven ingezet voor onderzoek alvleesklierkanker © Omroep Zeeland
Duivenactie oncoloog

Onderzoek

LEWEDORP - Bij Sjaak de Kooning werd vorig jaar blaaskanker geconstateerd. Sindsdien ondergaat hij wekelijks behandelingen in de Daniel den Hoed kliniek in Rotterdam. Tijdens zo'n behandeling hoorde hij van een onderzoek naar alvleesklierkanker en hij besloot om daar actie voor te gaan voeren.

Alvleesklierkanker

Het is professor doctor Casper van Eijck, die onderzoek wil doen naar alvleesklierkanker. Daar is veel geld voor nodig. Geïnspireerd door de passie van de specialist van het Erasmus Medisch Centrum, besloot Sjaak hem daar bij te helpen. "Ongeveer zeven procent van de mensen met alvleesklierkanker overleeft het niet. Ik heb tijdens mijn chemokuren wat dat betreft ook veel verdriet gezien. Professor van Eijck wil daar iets aan doen."
Duivenveiling
Sjaak heeft 80 duivenkwekers uit Nederland en België zo ver gekregen dat ze een jonge duif schenken om te veilen via een internationale site. Vanaf 15 maart kan er twee weken lang geboden worden. Sjaak verwacht hiermee zo'n 10.000 euro op te halen. Dit geld gaat rechtstreeks naar de Stichting Support Casper. Voor de kosten die hij maakt, heeft Sjaak namelijk een sponsor gevonden. Sjaak krijgt veel hulp van zijn duivenvrienden "ja, een goed doel, daar staan ze voor op".
Duivenveiling voor het goede doel
Duivenveiling voor het goede doel © Omroep Zeeland
ITEM duivenactie oncoloog

Bewondering voor Sjaak

Een van de schenkers van een jonge duif is duivenliefhebber Wim Segboer. Hij doet mee aan de actie omdat hij Casper van Eijck wil steunen, maar ook omdat hij enorme bewondering heeft voor Sjaak. "Sjaak gaat zelf door een complex medisch traject en dan zet hij hier zo zijn schouders onder. Mijn hoed gaat af voor Sjaak de Kooning," aldus Segboer.
Strijd winnen
Sjaak zelf blijft er bescheiden onder. Hij voelt zich goed en krijgt energie van de actie. In april krijgt hij te horen of zijn behandelingen zijn aangeslagen. Dat is natuurlijk spannend, maar hij heeft er wel vertrouwen in. "Ik heb vanaf het begin gezegd 'die strijd ga ik winnen' en dat win ik ook."