Staatssecretaris: Mediawet eerst aannemen, dan aanpassen

Eerste Kamer
Eerste Kamer © OZ
DEN HAAG - Dupe
Dinsdagmiddag diende de Partij voor de Dieren een motie in, gesteund door de SP, Onafhankelijke Senaatsfractie en 50plus, waarin zij opriepen dat de regionale omroepen niet de dupe mochten worden als de mediawet niet goedgekeurd zou worden door de Eerste Kamer. De regionale omroepen krijgen in de nieuwe wet een landelijk bestuur om een deel van de 17 miljoen euro aan bezuinigingen op te vangen door bijvoorbeeld samen te gaan werken op het gebied van techniek en administratie.
Financieel bijspringen
Met deze tussenoplossing wil de staatssecretaris voorkomen dat de regionale organisatie vertraging oploopt. Critici van de nieuwe mediawet zijn niet te spreken over het voorstel van Dekker. De staatssecretaris beloofde wel dat de regering financieel bijspringt bij de vertraging. "Ik ga nu uit van een vertraging van drie maanden, dat betekent dat vooralsnog ook dat de bezuinigingen ook een kwart minder worden." 
Reactie Omroep Zeeland
Monique Schoonen, directeur van Omroep Zeeland, is na het debat nog niet gerust gesteld. "Een landelijk bestuur kan nu worden opgericht, dat is positief, maar hoe daar invulling aan gegeven wordt, weten we nog steeds niet." Dekker deed nogmaals een toezegging dat elke provincie een eigen omroep blijft houden. Schoonen: "Die toezegging is niet voldoende. Dat zegt niks. Met tien man kun je ook een onafhankelijke redactie hebben. Ik ben bang dat, wanneer de senaat de wet aanneemt, het bij ons toch de redacties en programmering gaat raken."
Derde termijn
De kans is groot dat de discussie volgende week dinsdag weer verder gaat in de senaat. Een derde termijn wordt niet uitgesloten. Daarmee kan het zijn dat de stemming van de wet nog een week opgeschoven wordt.