Zeeuwse restaurants wacht een vracht aan nieuw personeel

Zeeuwse restaurants wacht een vracht aan nieuw personeel
Zeeuwse restaurants wacht een vracht aan nieuw personeel © Omroep Zeeland
Banen horeca instart 2

Imago

MIDDELBURG - Veel jongeren denken dat werken in de horeca zwaar is. Dat kan horecadocent Ludo Haers van Scalda in Middelburg niet ontkennen. "We zijn eerlijk tegenover de jongeren die na het vmbo verder willen met een horeca-opleiding op Scalda. We maken het beeld van de horeca niet mooier dan dat het is. Het is inderdaad hard werken. Maar de laatste tijd is het imago van de horeca flink verbeterd. Sterrenkoks in Zeeland, televisieprogramma's en de opkomst van hippe strandpaviljoens draagt hier aan bij." Ook Scalda ziet de interesse van jongeren in de opleidingen stijgen.
Zeeuwse restaurants wacht nieuwe vracht personeel
Zeeuwse restaurants wacht nieuwe vracht personeel © Omroep Zeeland
Cijfers
Een van de scholen die de stijging ziet is Stedelijke scholengemeenschap Nehalennia in Middelburg. In drie jaar tijd hebben ze het leerlingaantal zien verdubbelen. Het gaat dan om het vmbo-basis en vmbo-kader leerweg 3 en 4. In het schooljaar 2013-2014 waren er in totaal 41 leerlingen. Dit schooljaar zijn er al 79. Afgelopen zomer is het horecalokaal om die reden uitgebreid. In de onderbouw kunnen leerlingen van deze school komend schooljaar kiezen voor meer horecalesuren.
Het aantal horecaleerlingen op de Stedelijke Scholengemeenschap Nehalennia in Middelburg stijgt
Het aantal horecaleerlingen op de Stedelijke Scholengemeenschap Nehalennia in Middelburg stijgt © Omroep Zeeland
Restaurants
De middelbare scholen denken dat de nieuwe aanwas vooral komt door het aantal vacatures dat openstaat in de horeca. Restaurants, cafés en andere horecagelegenheden staan te springen om goed personeel in de keuken maar ook in de bediening. Het is dan volgens horecadeskundige Esther Timmerman uit Goes goed nieuws dat steeds meer jongeren voor een horecaopleiding kiezen. Zij werkt als docent "Die stijging is vooral te danken aan de goede samenwerking tussen restaurants en scholen. Dat is de afgelopen jaren flink verbeterd."