'Bij betere begeleiding in mijn jeugd was het succes sneller gekomen'

'Bij betere begeleiding in mijn jeugd was het succes sneller gekomen'
'Bij betere begeleiding in mijn jeugd was het succes sneller gekomen'
ROTTERDAM - Talent
Elisabeth Willeboordse begon op haar negende met judo en al snel bleek ze talent te hebben. Maar van talentontwikkeling en hulp van welke instantie dan ook was toen nog geen sprake."Mijn vader en moeder hebben dat allemaal gedaan", vertelt Willeboordse aan de keukentafel bij haar thuis in Rotterdam. "Ik ging op mijn zeventiende het huis uit om in Goirle te gaan judoën. Daar kon ik weer een stapje verder komen. In die tijd werd je daar nog niet in begeleid in Zeeland. We moesten het allemaal zelf uitzoeken."
Succes
Ondanks dat gemis werd Willeboordse uiteindelijk twee keer Europees kampioen, behaalde ze medailles op WK's en won ze brons op de Olympische Spelen in 2008. Maar het succes kwam pas op latere leeftijd. "Als ik wat beter was begeleid in mijn jeugd dan was het succes sneller gekomen denk ik. Ik was pas 27 toen ik echt grote wedstrijden begon te winnen." 
ITEM Leefstijl topsporters 2
Bouwstenen
De talenten van nu worden tegenwoordig door SportZeeland begeleid met vijf bouwstenen: voeding, mentale training, onderwijs, krachttraining en begeleiding in hoe je als topsporter moet leven. "Ik denk dat het goed is dat jonge talenten op deze manier worden begeleid, want dat zijn precies de bouwstenen die nodig zijn om het te redden in de topsport", vindt Willeboordse. "En dan kan ik wel zeggen voor mij is het te laat, maar dat doet er nu niet meer toe. Het is goed dat het er is."