Fotograferen bij uitvaart: taboe verdwijnt

Afscheidsfotografie-ZNO160309PN

Roes

KLOETINGE - Bijna iedereen kent de ervaring. Je neemt afscheid van iemand die je dierbaar is. Op de dag van de uitvaart trekken de dienst, de toespraken, de gasten, de muziek, kortom de hele ceremonie in een waas aan je voorbij. Zelf ben je in een soort roes. Om naderhand toch alles te herbeleven kun je tegenwoordig een afscheidsfotograaf inhuren. Die maakt professionele foto's, zodat de herinnering tastbaar wordt. 
Troost
Iris Dommanschet is beginnend afscheidsfotografe. Ze volgde een opleiding in Noord-Brabant en richtte haar bedrijf TroostVast op. Dommanschet heeft inmiddels zes uitvaarten gefotografeerd. Het is een niet-alledaagse bezigheid, zeker niet voor een 24-jarige. "Mijn doel is het geven van tastbare troost. Met foto's kunnen nabestaanden ergens naar terug pakken," zegt Dommanschet.
Afscheidsfoto
Afscheidsfoto © TroostVast
Zeeland
Iris volgde een opleiding tot afscheidsfotografe in Noord-Brabant. De Kloetingese zag dat het fenomeen in Nederland flink in opkomst is en merkte ook verschillen tussen Zeeland en de rest van het land. Dommanschet: "Hier neemt de belangstelling ook toe, maar voorzichtig. Zeeuwen kijken toch meer de kat uit de boom. Zeker bij zoiets als afscheidsfotografie." Maar in het algemeen neemt de taboesfeer overal af.
Moeder
Iris' moeder Monique heeft een uitvaartonderneming in Goes: UitvaartbeZieling. Die werkt naar eigen zeggen met "bevlogenheid, bezieling, hartstocht en instinct." Aan de ene kant is het een voordeel voor Iris dat zij kan meeliften op het klantenbestand van de uitvaartonderneming. Aan de andere kant is de concurrentie onder de uitvaartondernemingen zo groot dat Iris denkt dat andere uitvaartondernemingen haar misschien minder snel zullen inhuren. 
Iris Dommanschet aan het werk
Iris Dommanschet aan het werk © OZ
Ongemakkelijk
Niet iedereen reageert positief op de aanwezigheid van een fotograaf tijdens een uitvaart. "Soms kan een blik genoeg zijn om te weten dat iemand niet wil worden gefotografeerd. Dat respecteer je dan uiteraard," zegt Iris Dommanschet. "Mensen worden geconfronteerd met hun hun eigen, soms heftige emoties. Maar de wetenschap dat er foto's van zijn is toch steeds meer reden om een fotograaf te laten komen."
Onzichtbaarheid
Een afscheidsfotograaf moet de begrafenisceremonie zo min mogelijk verstoren. Iris heeft geleerd zich zo te kleden en te gedragen dat zij als het ware onzichtbaar is. Ze glimlacht: "Als mensen na afloop zeggen: 'ik heb niet eens gemerkt dat er een fotograaf bij aanwezig was,' dan heb ik mijn werk goed gedaan." 
Foto van Iris Dommanschet
Foto van Iris Dommanschet © OZ