'Angstcultuur bij Zeeland Seaports'

Schofferen

TERNEUZEN - Volgens de memo voelen medewerkers zich "niet gewaardeerd". De directeur zou weinig respect voor werknemers tonen door te stellen dat "kennis en kunde" ontbreekt. "Hij schoffeert mensen om zich heen, door openlijk te stellen dat ze te dom zijn om hun werk te doen", aldus een andere werknemer.

Boven de Balkenende-norm

Lagasse trad twee jaar geleden aan als interim-directeur. De Raad van Commissarissen heeft de aandeelhouders voorgesteld om hem per 1 mei te benoemen voor een periode van vier jaar. Er is bij de ruim 80 werknemers ook verontwaardiging over het voorgestelde salaris van 230.000 euro voor Lagasse, ruim boven de Balkenende-norm van 179.000 euro. Volgens het or-verslag hebben werknemers weinig vertrouwen in de toekomst, bij het idee dat Lagasse voor vier jaar wordt aangesteld.
Salarissen in havensector
Salarissen in havensector © oz

Patron

Volgens het personeel hoort zo'n salaris niet bij een organisatie met maar 86 werknemers. Zeker niet voor een directeur, die intern weinig draagvlak meer heeft. Het is een Belgische 'patron', die als directeur ook echt de baas wil zijn. Hij is autoritair en passeert zijn managementteam voortdurend".

Enquête

De or wil volgens de memo een enquête onder het personeel houden naar de sfeer binnen het bedrijf. Dat zou moeten worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bureau, "zodat deelname volledig anoniem is. Er worden geen gegevens opgeslagen op de computers van ZSP".
Interim-directeur Jan Lagasse van Zeeland Seaports
Interim-directeur Jan Lagasse van Zeeland Seaports © OZ

Lagasse zelf

Jan Lagasse wil zelf niet ingaan op de memo van de ondernemingsraad. "Ik ken hem niet. Sowieso kan ik niet reageren, lopende de benoemingsprocedure, dat hoort niet." Ook Roelf de Boer, voorzitter van de Raad van Commissarissen onthoudt zich van commentaar. "We dragen Lagasse voor, omdat we als Raad van Commissarissen tevreden over hem zijn. Ook de aandeelhouders zijn tevreden."

Aandeelhouders

De aandelen van Zeeland Seaports zijn in handen van de provincie Zeeland en de drie havengemeenten Terneuzen, Vlissingen en Borsele. Hoewel de Raad van Commissarissen over het salaris gaat, hebben de aandeelhouders al laten weten dat ze vinden dat ook de directeur van Zeeland Seaports een salaris volgens de Balkenende-norm moet krijgen.

Winst

Zeeland Seaports maakte in voorlopige cijfers bekend over 2015 acht miljoen euro winst te hebben geboekt. Daarnaast is in 2015 in Vlissingen-Oost en de Kanaalzone veel meer grond uitgegeven aan bedrijven, dan het jaar daarvoor.