Zeeuwse pannenkoek: hartig verslaat zoet

OOST-SOUBURG - Pannenkoeken die goed gevuld zijn met vooral spek en andere hartige dingen zijn in Zeeland populairder dan de traditionele pannenkoek met alleen boter, suiker en/of stroop. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Zeeland langs twintig Zeeuwse pannenkoekenrestaurants.
Zeeuwse Pannenkoekendag
Volledige maaltijd
De aanleiding voor die rondvraag is de Nationale Pannenkoekdag die vrijdag 18 maart wordt gehouden. Vooral volwassenen blijken – als ze naar een restaurant gaan – om een pannenkoek te vragen die ze echt als een volledige maaltijd kunnen beschouwen.

Boerenpannenkoek
De variëteit in pannenkoekenbeleg is zeer groot, maar de pannenkoek die het meest in Zeeuwse restaurants geserveerd wordt, is op dit moment de 'Boerenpannenkoek'. Althans zo wordt die pannenkoek hier en daar genoemd, maar vaak wordt deze variant alleen met de ingrediënten aangeduid, namelijk spek, kaas, ui, tomaat, champignons, paprika, ham en nog enkele andere hartige zaken.

Naturel
De traditionele pannenkoek, die meestal als 'naturel' op de menukaart staat, wordt wel goed verkocht, komt in Zeeland op de tweede plaats, maar dan vooral aan gezinnen met kinderen. Dan zijn boter, poedersuiker, bruine basterdsuiker en stroop nog steeds gewild.
Zeeuwse Pannenkoekendag graphic
Belgen
Belgen denken anders over pannenkoeken dan wij, merken de pannenkoekenrestaurants in de grensstreek. "De Belgische gasten doen niet graag stroop op hun pannenkoek. We verkopen vooral pannenkoek met appel aan Vlamingen", zeggen ze in restaurant 't Krekeltje in Eede. Eigenlijk zijn de Vlamingen gewoonweg niet zulke grote pannenkoekeneters, wafels gaan er beter in, zeggen weer andere restauranthouders.

Duitsers
Duitse toeristen eten wel graag pannenkoek, maar dan op hun manier. Restaurant Molen de Lelie in Scharendijke: "Wij doen er dan bijvoorbeeld Zeeuwse witte worst op. Daar vragen de Duitsers vaak om. Eigenlijk vinden ze het altijd belangrijk dat ze vlees krijgen."
pannekoek
Pannenkoek met Zeeuwse witte worst © oz
Pizza
Wie thuis nog wel eens twee of zelfs drie pannenkoeken op zijn bord legt, houdt het in een restaurant doorgaans bij eentje. Die moet dan wel groter zijn dan thuis. De pannenkoek evolueert daarom langzaam maar zeker. Er komen steeds meer ingrediënten. In Vrouwenpolder bijvoorbeeld lijken ze zelfs de kant van de pizza op te gaan met een pannenkoek 'Di Maffia' op de menukaart, waarop gehakt ligt met Bolognesesaus en Parmezaanse kaas.

Zeeuws
Uit het onderzoekje komt geen typisch Zeeuwse 'streekpannenkoek' naar voren. Er zijn wel restaurants die onder die naam een pannenkoek serveren, maar die lijkt niet op een oude traditie te wijzen. Er worden in zulke gevallen meestal mosselen op de pannenkoek gedaan, zoals in De Pannenkoekenbakker in Oostkapelle, in Mooij's Crêperie in Burgh-Haamstede en in De Steenen Brug in Goes. Maar bij Zie Zo in Zierikzee zijn ze ermee gestopt, omdat mosselen al in zoveel andere restaurants in de buurt worden aangeboden, kun je je als pannenkoekenrestaurant daar niet mee onderscheiden. In 't Krekeltje in Eede wordt zelfs een pannenkoek met banaan en chocola aangeboden als 'Zeeuwse Pannenkoek'. In De Heksenketel in Vrouwenpolder en De Jonge Johannes in Serooskerke (W) is het juist Zeeuws spek dat de pannenkoek streekeigen maakt.
Zeeuwse pannenkoekendag 2
Sterren
De aanwezigheid van de pannenkoek in de sterrenkeuken blijft volgens Rutger van der Weel, Chef-kok en eigenaar van restaurant Katseveer, beperkt tot nagerecht. Een grote pannenkoek is bij een meergangenmenu veel te zwaar. Toch vindt ook van der Weel dat er veel variatie mogelijk is met de platte lekkernij. Zo ziet hij een variant met blauwe aderkaas wel zitten. Toch ligt zijn voorkeur bij de crêpe Suzette, en dan met allerlei zoete toevoegingen.