Voorne-Putten: een beetje Zeeuws, maar niet helemaal

Voorne-Putten: een beetje Zeeuws, maar niet helemaal
Voorne-Putten: een beetje Zeeuws, maar niet helemaal © OZ
voorne putten 1

Afpakken

ROCKANJE - Historische stadjes, natuur, strand, zee. Zeeland heeft het, maar Voorne-Putten heeft het ook allemaal. De vier gemeenten op het eiland werken daarom aan een plan om de regio wat meer in de kijker te zetten bij toeristen. Volgens wethouder Paméla Blok van Westvoorne is het niet de bedoeling om de toerist van Zeeland af te pakken, maar ze wil ze zeker wel verleiden om een stop te maken op haar eiland. 

Zeeland is vol

En dat zien de ondernemers op het eiland ook wel zitten. "Zeeland is natuurlijk heel toeristisch en wij willen daar inderdaad wel een beetje mee meedoen", zegt Ethleen Manintveld van een bakkerij in Rockanje. Volgens haar is het eiland in opkomst: "Zeeland zit een beetje vol, hier is het rustig en heel mooi."
voorne putten 2
Cijfers
Toch zijn toeristisch gezien nog flinke verschillen tussen de twee regio's. De recreatieve sector levert Zeeland jaarlijks 1,8 miljard euro op, in Voorne-Putten is dat 217 miljoen. In Zeeland zijn in die sector 17.062 banen, in Voorne-Putten 2350. En als we kijken naar het aantal hotels en campings, heeft Zeeland er ongeveer tien keer zoveel. 
Samenwerken
Voorne-Putten zou ook graag met Zeeland willen samenwerken, maar daar staat Patrick Polie, directeur VVV Zeeland, niet om te springen. De Zeeuwse VVV neemt namelijk wel al het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee mee in de uitingen, maar Voorne-Putten is volgens Polie te verschillend.