'Sloop de grens tussen Vlaanderen en Zeeland'

Gedeputeerde en Provinciale Statenleden bezoeken Brussel
Gedeputeerde en Provinciale Statenleden bezoeken Brussel © OZ
BRUSSEL -
Drempels
De Zeeuwse commissaris van de Koning Han Polman onderstreepte de Vlaamse wens: "Zonder grenzen vormen Vlaanderen en Zeeland de meest krachtige regio van West-Europa." De landsgrens zorgt nu nog voor obstakels op het gebied van sociale zekerheid en belastingen. Polman: "We zijn één markt, maar de grens zorgt voor drempels die economische groei in de weg staan."
Wederzijds kansen pakken
De commissaris spreekt van een gezamenlijke opdracht voor Vlaanderen en Zeeland: "We moeten doen alsof de grens er niet is en wederzijdse kansen pakken." De Vlaamse minister-president wil vooral de belemmeringen op het gebied van arbeid je onderwijs wegnemen. "Dat levert alleen maar winst op, zowel economisch als cultureel", zegt Bourgeois.
Westerschelde
Als Zeeland en Vlaanderen elkaar spreken gaat het ook altijd over de Westerschelde. Vlaanderen sluit een verdere uitdieping van de vaargeul niet uit en benadrukt dat allebei de partijen daar voordeel van zullen hebben. Volgens Polman is een discussie over een vierde verdieping van de Westerschelde nog lang niet aan de orde. "Op dit moment kunnen de grootste containerschepen ter wereld naar Antwerpen varen."
Op 7 november is er een bijeenkomst waarop Nederland en Vlaanderen bespreken hoe de grensproblemen kunnen worden opgelost.
'Sloop de grens tussen Vlaanderen en Zeeland'