Heel Zeeuws-Vlaanderen heeft weer drinkwater

waterlek-Oost-Zeeuws-Vlaanderen-ZNO160303TH

Watertransportleiding

TERNEUZEN - Alle huishoudens ten oosten van het kanaal Gent-Terneuzen hadden donderdagavond door een lekkende watertransportleiding urenlang geen drinkwater of in ieder geval een lage waterdruk. Rond 21:00 uur kregen de brandweer en waterbedrijf Evides de lekkage onder controle.
Gestelpt
Nadat lek deels was gestelpt was de waterdruk bij de meeste huishoudens weer hersteld. Ongeveer 130 huishoudens in de directe omgeving van Philippine hielden nog tot vrijdagochtend last. 
Gat waterlek Philippine (foto HV Zeeland)
Gat waterlek Philippine (foto HV Zeeland) © OZ
Weiland onder water 
Het lek is volgens Waterbedrijf Evides iets voor 18.15 uur 'spontaan' ontstaan in een 300 mm watertransportleiding aan de Havenstraat in Philippine. De lekkage werd ontdekt nadat een omwonende een weiland onder water had zien lopen. Monteurs waren al snel ter plaatse om het lek te repareren, maar er was veel water uit het grote lek gestroomd en dat moest eerst worden weggepompt om bij het lek te komen.

'Behoorlijke plas water'

Volgens een woordvoerder van waterbedrijf Evides is nog niet bekend hoeveel water precies door het lek naar buiten is gestroom, maar hij schat dat het zeker om een enkele honderden kuub water gaat. "En dat is een behoorlijke plas water", aldus de woordvoerder. Het waterpeil in omliggende sloten is merkbaar hoger door het wegstromende water. 
Wegpompen water bij waterlek in Philippine
Wegpompen water bij waterlek in Philippine © HV Zeeland