Scalda moet 3,5 miljoen euro bezuinigen

Scalda
Scalda © oz

Pijn

TERNEUZEN - Bij Scalda, de school voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en volwasseneneducatie, moet het mes in de begroting. Er komt minder geld binnen van het Rijk en het aantal studenten neemt af. De leiding waarschuwt dat het bezuinigen pijn zal doen in de organisatie. 

Sterkte

Er zal worden bespaard op centrale voorzieningen. De verschillende clusters en diensten moeten ook elk een deel van het bedrag bezuinigen. In een mail aan alle medewerkers wenst Hendrik-Jan van Arenthals, de voorzitter van het College van Bestuur, alle medewerkers sterkte in de komende tijd. Hij belooft zo snel mogelijk duidelijkheid. 
Grillig 
Volgens Hendrik-Jan van Arenthals, voorzitter van het College van Bestuur van Scalda, hebben de bezuinigingen ook te maken met het beleid van de overheid. "Er is sprake van een grillig beleid, er gebeuren steeds onverwachte dingen. Gaat het mis met het ROC Leiden? Dan moeten wij bloeden. Een ov-kaart voor de studenten? Wij moeten het betalen." 

Invulling

Het gaat om een jaarlijkse bezuiniging van 3,5 miljoen euro, ingaande vanaf 2017. De totale begroting van Scalda is nu om en nabij de 80 miljoen euro, dus de bezuiniging is net iets meer dan 4 procent van de huidige begroting. Volgens Van Arenthals is er daardoor wel sprake van teruggang in FTE's, maar hoeveel precies is volgens hem nu nog niet te zeggen. "De teams gaan nu zelf aan de gang met de invulling van de bezuiniging."