'Tekort hop zorgt voor creativiteit bij brouwer'

'Tekort hop zorgt voor creativiteit bij brouwer'
'Tekort hop zorgt voor creativiteit bij brouwer' © OZ
Emelissebieren
Emelissebieren © oz

Tekort

KAMPERLAND - Door een droge zomer in Europa en de Verenigde Staten in combinatie met een plantenziekte in Engeland is er veel minder hop geproduceerd. Met name voor kleine brouwerijen is het lastiger om aan de hop te komen, in tegenstelling tot de grotere brouwerijen die vaak contracten voor meerdere jaren hebben afgesloten met hun leveranciers. 
Emelisse
Eigenaar Ter Horst van de bierbrouwerij in Kamperland merkt al langer dat het moeilijker is om aan hop te komen. "De hype rond speciaalbier zorgt voor extra vraag en dat merken wij al langer bij het zoeken naar goede hop." Emelisse heeft, door bij verschillende leveranciers in te kopen, nog geen problemen om aan hop te komen. Maar om niet zonder het belangrijke bestandsdeel te komen te zitten, neemt Ter Horst voorzorgsmaatregelen. 
Bierbrouwer kijkt vooruit
Creativiteit
Door in te kopen bij verschillende leveranciers krijgt Ter Horst te maken met verschillende soorten aan hop. "Maar ik zie dat niet als een probleem, het zorgt voor creativiteit omdat je weer opnieuw op zoek gaat naar de juiste verhoudingen en smaak." 
Nieuwe hop zorgt voor creativiteit
Overschot
Ter Horst verwacht dat het tekort aan hop vanzelf oplost omdat leveranciers en boeren hard bezig zijn om aan de vraag van met name de brouwers van speciaalbieren te voldoen. "Het zal niet binnen twee jaar jaar gebeuren, maar wellicht hebben we bijvoorbeeld over vijf á zes jaar weer overschot aan hop."