Verwende pubers opgepast, Outward Bound School is terug

Verwende pubers opgepast, Outward Bound School is terug
Verwende pubers opgepast, Outward Bound School is terug © OZ
Outward Bound is na veertig jaar terug in Zeeland

Behoefte

BRUINISSE - Initiatiefnemers Annette Kastelein en haar man Jan-Peter uit Burgh-Haamstede hebben de organisatie nieuw leven in geblazen. "Ik heb zelf in 1992 op de Nederlandse Outward Bound school gezeten", vertelt Kastelein. "Vanaf 1994 staakte de organisatie de activiteiten hier en dat vond ik toen al erg jammer."

Naar buiten

Want, zo zegt ze: "Jongeren moeten meer naar buiten gaan. School is tegenwoordig veel theorie, veel op de computer, maar dat biedt geen activiteiten waardoor jongeren zelfinzicht ontwikkelen." Sinds dit jaar heeft Kastelein de licentie voor Outward Bound Nederland kunnen overnemen van de internationale Outward Bound organisatie.
De eerste Nederlandse Outward Bound in Slot Moermond bij Renesse
De eerste Nederlandse Outward Bound in Slot Moermond bij Renesse © Beeld & Geluid

Slot Moermond

Vanaf 1962 zat de eerste Nederlandse Outward Bound school in Slot Moermond bij Renesse. Het was een korte, strenge opleiding, die er toen tien jaar lang onder meer politiemensen en jongeren van goede komaf onderwierp aan zware, lichamelijke trainingen. Tijdens een soort cursus 'sterker door tegenslag' die karaktervormend moest werken, deden de jongeren aan lichaamsbeweging, zoals judo, hindernisbaan lopen en zeilen. Later verhuisde de opleiding naar elders en was ze sinds 1994 niet meer actief in Nederland.
Klipper
In tegenstelling tot vroeger, zet de nieuwe organisatie geen kasteel, maar een boot in om de karakters van verwende pubers of jongeren zonder arbeidsperspectief te vormen. Door het aanbieden van verschillende expedities naar Schotland, Noorwegen en Zweden met de Klipper Mathilde uit Bruinisse, hoopt Outward Bound Nederland weer voet aan de grond te krijgen. Tijdens de vaartochten worden cursisten bijgestaan door onder meer psychologen en krijgen ze les over hoe om te gaan met druk onder lastige omstandigheden.