'Roemenen werken voor hongerloon bij Damen'

'Roemenen werken voor hongerloon bij Damen'
'Roemenen werken voor hongerloon bij Damen' © OZ
Roemenen scheepswerven
VLISSINGEN-OOST -
Wetgeving
Volgens de vakbond laten tientallen Nederlandse scheepswerven, waaronder Damen, Roemenen werken voor een hongerloontje. De Roemenen werken op Nederlandse scheepswerven voor ruwweg een derde van het loon van een Nederlandse werknemer. De bedrijven ontduiken zo de Nederlandse wetgeving en cao. Dat benadeelt de schatkist en kost Nederlandse arbeiders hun baan omdat ze drie keer zo duur zijn.
Onderaannemers
Het gaat meestal om lassers die in dienst zijn van onderaannemers, in het geval van Damen gaat het volgens FNV om het bedrijf Den Breejen. De Arbeidsinspectie heeft onderzoek gedaan naar de arbeidsomstandigheden van honderd Roemeense uitzendkrachten van het bedrijf. Uit het rapport blijkt dat de cao op verschillende punten wordt ontdoken.
Geen pensioen
Zo wordt er geen pensioen opgebouwd en betaalt het bedrijf nauwelijks werkloosheidspremie. Daarmee drukt Den Breejen de loonkosten met bijna de helft. Daarbij wordt een constructie gebruikt die volgens de FNV misbruik maakt van achterhaalde Europese regelgeving. Die zogenoemde A1-regeling is volgens de bond ooit met de beste bedoelingen opgezet maar wordt die regeling nu misbruikt door grote bedrijven voor winstmaximalisatie.
'Tijdelijke klus'
Vakbondsbestuurder Masja Zwart schetst hoe dat werkt: een Nederlands uitzendbureau besteedt een klus uit aan een buitenlands zusterbedrijf zodat het geen sociale premies in Nederland hoeft te betalen. De bedrijven zeggen dat er sprake is van een tijdelijke klus in Nederland en vragen via hun buitenlandse vestiging een zogenoemde A1-verklaring aan voor de ‘gedetacheerde werknemers’. Sociale premies worden betaald over het veel lagere minimumloon in bijvoorbeeld Roemenië of Polen.
Valse concurrentie
Daardoor zitten de voor het bedrijf veel duurdere Nederlandse werknemers thuis. De FNV noemt dit valse concurrentie. "Dit is een schandalige praktijk en dit moet echt ophouden", aldus Zwart. De vakbond eist modernisering van de regeling, nabetaling én wil dat de Roemenen voortaan gewoon via de cao worden betaald. 
ITEM scheepswerf roemenen

Reactie Damen
In een reactie geeft Damen aan dat er wel Roemenen werken bij het bedrijf, maar dat die vooral werken op een scheepswerf van Damen in Roemenië zelf. Volgens een woordvoerder staan die gewoon op de loonlijst en verdienen ze een schappelijk salaris, Over of er bij Damen in Nederland mensen werken via onderaannemers op basis van die A1-regeling doet het bedrijf nog geen uitspraken.

Protest

Onder de Roemenen die in dienst zijn van Den Breejen Work zijn ook de 27 Roemeense medewerkers die in februari protesteerden bij het politiebureau in Vlissingen omdat ze door het faillissement van scheepswerf ATS Services in Vlissingen-Oost op straat kwamen te staan. Ze waren bang dat ze naar hun loon zouden kunnen fluiten.

Schimmige wereld

Na dit incident zijn ze in dienst getreden van Den Breejen Work. Volgens Zwart is Den Breejen Work zeker niet de enige onderaannemer die deze regeling misbruikt. "Het is zo'n schimmige wereld met allerlei losse bv's en schimmige onderaannemers. Het is tijd dat er nu eindelijk iets aan gedaan wordt."