Kwart miljoen om oesterkweek te redden

Kwart miljoen om oesterkweek te redden
Kwart miljoen om oesterkweek te redden © Omroep Zeeland
Aanpak oesterprobleem instart 1
YERSEKE - Mandjes
Beleidsmakers hebben maatregelen opgesteld voor de korte, middellange en lange termijn. Een van de maatregelen is oesterkweek in mandjes, zodat de oesters niet meer op de bodem van de Oosterschelde en het Grevelingenmeer liggen, waar ze worden aangevallen door de slakkensoort oesterboorder.
Oesterboorder doodt 90 procent jonge oesters in Oosterschelde
Oesterboorder doodt 90 procent jonge oesters in Oosterschelde © Omroep Zeeland

Veerse Meer

Terwijl de jonge oesters in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer massaal sterven, doen de oesters in het Veerse Meer het wel goed. Uit onderzoek blijkt dat daar veel oesterbroed is. Het plan is om dit oesterbroed in mandjes in de Oosterschelde te hangen, zodat ze daar kunnen groeien. Deze kunnen gebruikt worden als losse consumptieoesters, maar ook als zaaioesters.
Jonge oesters
Jonge oesters © OZ

Langere termijn

Een andere maatregel voor de langere termijn is het onder voorwaarden toestaan van commercieel rapen van oesters. Nu mag dat alleen voor persoonlijk gebruik met een maximum van 10 kilogram per persoon per dag. Verder wordt gekeken naar uitbreiding van het visgebied naar een groter deel van de Oosterschelde en naar kweek in de Westerschelde en in kweekbedrijven op land.
Verwijderen oesterboorder
Ook is onderzoek nodig naar een duurzame oesterkweek en oestervisserij. Daarvoor wordt een werkgroep met onderzoekers en oestervissers opgericht. Dat onderzoek moet onder meer een oplossing opleveren voor de oesterboorders. Dat zou kunnen betekenen dat oesterpercelen met daarin de oesterboorder worden vernietigd om ruimte te maken voor schone percelen.