Crisisoverleg over top Delta

Vertrekkend directeur Arnoud Kamerbeek van Delta
Vertrekkend directeur Arnoud Kamerbeek van Delta © OZ
Raad van Commissarissen
De zogenoemde governance-commissie, die bestaat uit gedeputeerde Carla Schönknecht en twee Zeeuwse wethouders, gaat dan in gesprek met de Raad van Commissarissen van het Zeeuwse energiebedrijf.
800.000 euro
Directeur Arnoud Kamerbeek vertrekt en krijgt 800.000 euro mee. Ondertussen wankelt ook de positie van president-commissaris Cees Maas. En het bedrijf zit al in slecht weer. De winst is verdampt en het bedrijf heeft nog maar ruim een jaar de tijd om te splitsen in een netwerkbedrijf en een commercieel bedrijf.
Salarisverhoging
De crisis begon begin februari toen bekend werd dat directeur Arnoud Kamerbeek in 2015 een salarisverhoging had gekregen van 120.000 euro waardoor zijn jaarsalaris uitkwam op 520.000 euro. Dat stuitte niet alleen op verzet bij het personeel van Delta, dat al jaren op de nullijn zit, maar ook de aandeelhouders noemden de salarisverhoging onacceptabel.
Niet gecommuniceerd
De salarisverhoging was een besluit van de Raad van Commissarissen van Delta. Maar die had dat niet gecommuniceerd met de aandeelhouders. Toen de kritiek op de salarisverhoging toenam, zei president-commissaris Cees Maas in een interview met de PZC dat hij vierkant achter de loonsverhoging stond. In Provinciale Staten werd een motie aangenomen waarin stond dat Kamerbeek en de Raad van Commissarissen de loonsverhoging moesten terugdraaien.
Onhoudbaar
Dat zorgde ervoor dat de positie van Kamerbeek onhoudbaar werd. De afgelopen weken is achter de schermen onderhandeld over zijn vertrek. Uitkomst van die gesprekken is dat Kamerbeek vertrekt en 1,5 jaarsalaris meekrijgt, een bedrag van 800.000 euro. 
Ongeloofwaardig
Na het vertrek van Kamerbeek, klinkt ook de roep om het vertrek van president-commissaris Cees Maas steeds luider. Hem wordt verweten dat hij in het proces veel steken heeft laten vallen en slecht heeft gecommuniceerd. Voor de meeste aandeelhouders is hij niet meer geloofwaardig als voorzitter van de Raad van Commissarissen.
Naar huis sturen
Toch kunnen de aandeelhouders van Delta, dat zijn de dertien Zeeuwse gemeenten en de provincie, Maas niet naar huis sturen. Aandeelhouders kunnen alleen besluiten de hele Raad van Commissarissen naar huis te sturen. En dat gaat de meeste aandeelhouders te ver. Daarom hopen ze dat Maas de eer aan zichzelf houdt.
Opnieuw bij elkaar
Tijdens de bijeenkomst vanmiddag gaat het niet over de positie van de president-commissaris. Daarover zullen de aandeelhouders van Delta op korte termijn opnieuw bij elkaar komen.