Tholen zet in op riviercruises

Tholen zet in op riviercruises
Tholen zet in op riviercruises © OZ
© OZ

Draagvlak

THOLEN - De informatieavond was bedoeld om te kijken of de mensen positief tegen het idee van de gemeente staan. Los van op- en aanmerkingen over de aanlegsteiger en de zondagsrust was iedereen het erover eens dat deze kans goed onderzocht moet worden. Wethouder Hommel verwacht dat de eerste riviercruiseboten in het voorjaar van 2018 zullen kunnen aanmeren. Het gaat cruiseschepen van 135 meter lang, met plaats voor 125 tot 150 passagiers.

Reder

Een aantal jaar geleden kwam het verzoek binnen bij de gemeente Tholen van een reder die wilde aanmeren. Deze rederij heeft inmiddels gekozen voor Willemstad en de plannen voor Tholen in de ijskast gezet. "Dat heeft ons wel op het idee gebracht deze informatieavond te houden," zegt Hommel. "We willen andere reders gaan benaderen, maar dan moeten we een uitgewerkt plan hebben. Daarvoor wilden we wel zeker weten dat er draagvlak is voor de plannen."

Verblijf

Volgens Hommel verblijven bezoekers die met een riviercruise reizen gemiddeld vier uur in de plaats waar ze aanmeren. "Deelnemers aan een cruise zijn de 50-plussers. Een deel blijft op de boot, een ander deel wil een excursie doen en de rest gaat de plaats in waar men is. Gemiddeld geeft een echtpaar zo'n 50 euro uit aan horeca en winkelbezoek,"cijferde Hommel voor. "In de periode van april tot en met oktober, met drie tot vier schepen per week, kan dat een behoorlijke som geld opleveren, wat een boost kan geven aan Tholen."

Zondag

De jachthaven van Tholen is op zondag open. Riviercruises zijn ook op zondag welkom, maar dan zijn de winkels wel dicht. "Dat is door de gemeenteraad nou eenmaal zo besloten,"zegt Hommel. "Volgens de reders is dat echter geen belemmering voor de bezoekers. We zullen dan creatief moeten zijn en de bezoekers naar een andere stad brengen, zoals Bergen op Zoom of Goes."

Aanlegsteiger

Een ander aandachtspunt is de aanlegsteiger. De gemeente zou die op dit moment het liefst aan de oostzijde van de haven willen hebben. Daar waren de meningen over verdeeld.

2018

De brochures voor riviercruises worden op dit moment al gedrukt voor 2017. Dat betekent dat de gemeente Tholen inzet op voorjaar 2018. Dan zouden de eerste schepen moeten kunnen aanmeren bij de stad. 
Riviercruises-Tholen-ZNO160307PJ