Vrijwilligers bouwen bijzondere band op met vluchtelingen (video)

Vrijwilligers bouwen bijzondere band op met vluchtelingen (video)
Vrijwilligers bouwen bijzondere band op met vluchtelingen (video) © OZ
Integratie vluchtelingen

Aleppo

MIDDELBURG - Abdullah en Quitaiba zijn twee Syrische vluchtelingen. Zij kenden elkaar niet toen ze in Nederland kwamen, maar komen beiden uit Aleppo. Ze moesten vluchten vanwege de onveilige situatie in hun land.
Crisisopvang
Begin november zaten de jongens in de crisisopvang in Middelburg. Daar werkten ook Mieke van der Paal en Joan Verbeemt als vrijwilliger. Mieke heeft een achtergrond als professioneel hulpverlener. Joan wilde met eigen ogen zien of het allemaal wel zo erg gesteld is met de vluchtelingen. Inmiddels is hun band met de twee Syrische vluchtelingen heel hecht geworden.
eten
eten © OZ
Zeelandhallen
De twee Syrische jongens zijn vanuit de crisisopvang in Middelburg naar Olst, Dalfsen, Gemert en IJsselstein gegaan. Eind november kwamen de jongens in de Zeelandhallen in Goes terecht. Daar verblijven ze nu al langere tijd in afwachting van een asielzoekersstatus.
Logeren
Het contact tussen de Syriërs en de Middelburgse vrijwilligers Mieke en Joan is, ook toen ze niet in Zeeland waren, hecht gebleven. De jongens logeren  bijvoorbeeld regelmatig in Middelburg. 
Integratie vluchtelingenA

Keuken

Als Abdullah en Quitaiba te gast zijn in Middelburg, duiken ze ook regelmatig de keuken in om te koken. Het is hun manier om iets terug te doen. 
Integratie vluchtelingenB
Verjaardag
Dit jaar vierde Abdullah zijn verjaardag voor het eerst niet in Syrië, in Aleppo, maar in Nederland. Mieke had een verrassing voor hem geregeld, op het treinstation in Middelburg.
Integratie vluchtelingenC