Meerderheid voor mediawet in Eerste Kamer

Meerderheid voor mediawet in Eerste Kamer
Meerderheid voor mediawet in Eerste Kamer © .
Eerste Kamer
Eerste Kamer © OZ
DEN-HAAG - RPO
Concreet komt dat er op neer dat de regionale omroepen samen een landelijk bestuur kunnen vormen (RPO). Die is nodig om de gezamenlijke bezuinigingen van 8,5 miljoen voor 2017 deels op te vangen.
Bezuinigingen
De bezuinigingen voor 2017 waren eerst 17 miljoen voor alle dertien regionale omroepen. Maar in een brief aan de samenwerkingsorganisatie van de regionale omroepen (ROOS) schrijft Dekker dat hij de bezuinigingen met een half jaar uitstelt. De staatssecretaris komt hier mee de regionale omroepen tegemoet, omdat de mediawet flinke vertraging heeft opgelopen. 
Aanhouden
Verschillende partijen riepen op tot het aanhouden van de stemming over de mediawet. Ze willen nog niet stemmen tot duidelijk is hoe een aanvullende wet eruit gaat zien. Ze maken zich ook zorgen over de journalistieke onafhankelijkheid van de regionale omroepen en zijn bang dat de bezuinigingen toch de programmering gaan raken.
Toezeggingen
De mediawet van Dekker kon eerst rekenen op veel kritiek in de Eerste Kamer. Maar tijdens het debat van vorige week kreeg de staatssecretaris veel partijen over de streep door verschillende toezeggingen te doen over het wetsvoorstel dat pas later in werking treedt. Dat deel gaat over de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).
Stemming
Volgende week dinsdag stemt de Eerste Kamer definitief wel of niet in met de nieuwe mediawet van staatssecretaris Sander Dekker.