'Vrouwen hadden maar één recht, dat was het aanrecht'

© OZ
OOST-SOUBURG - Josef Tol - Vaste inbeller Omroep Zeelands 'Zegt U Het Maar' 
"In de jaren vijftig hadden vrouwen maar één recht, dat was het aanrecht. Ze moesten boontjes doppen en voor de kinderen zorgen. Toen zijn vrouwen gaan werken. Ook omdat het moest. Als je tegenwoordig normaal wilt leven moét je wel werken. Tegenwoordig hebben vrouwen weinig kans. Of je werkt of je leeft in armoe. Je moest eens weten hoeveel vrouwen het niet leuk vinden om een kind naar de crèche te moeten brengen.
Maar mannen denken nog steeds dat vrouwen imbecielen zijn. Terwijl vrouwen zeker 30 procent meer vaardigheden hebben dan mannen. In de Tweede Wereldoorlog hadden ze liever vrouwen voor het aangeven van de posities van schepen op landkaarten. Daar waren ze veel beter in dan mannen. Vrouwen zijn veel slimmer dan mannen. En wat, zonder vrouw was jij niet eens op aarde geweest!"
© OZ
Bertie Steur - Deelnemer Boer zoekt Vrouw
"Toevallig zit ik als zelfstandig ondernemer in de gelukkige positie dat ik qua werk en inkomen op gelijke voet sta met mijn mannelijke collega's. Dit is echter een voorrecht dat voor veel vrouwen in loondienst niet opgaat. En op meer vlakken zijn er vaak nog ongelijkheden zoals bijvoorbeeld de zorgtaken en carrièrekansen. Om nog maar te zwijgen over de ondergeschikte rol van vrouwen elders in de wereld.
Zolang deze ongelijkheden er nog zijn lijkt Internationale vrouwendag mij zeker nuttig en noodzakelijk; om stil te staan bij de vooruitgang die al geboekt is sinds het begin van de 20e eeuw en om te kijken wat er nog bereikt kan en moet worden."
© OZ
Gerard de Nooijer - Assistent-trainer bij FC Dordrecht
"Aan de ene kant is het goed dat we stilstaan bij de rechten van vrouwen. Aan de andere kant... Waarom maar één dag? Dat kan ook elke dag. In de voetballerij lopen we echt nog achter. Het ontbreekt aan vrouwelijke voorzitters, managers en trainers. De rol van de vrouw is nog echt minimaal in de voetballerij. Dat is echt een mannenwereld. 
Wel zie je nu steeds meer vrouwelijke scheidsrechters en assistenten. Dat is al een vooruitgang. Maar de eerste vrouwelijke trainer in het betaald voetbal? Dat kan nog best weleens lang duren. Mensen staan er helaas niet voor open. Zo iemand zou dan direct onder een vergrootglas komen. Er moet veel veranderen. Wij zijn nog niet zover."
© OZ

Lilian Jansen - eerste vrouwelijke SGP-raadslid van Nederland

"Het is goed dat er bij wordt stilgestaan. Het is nog steeds zo dat op veel belangrijke functies mannen aan het roer staan. Dat zou voor mij wel meer een mengeling moeten zijn. Maar het kan ook te maken hebben met vrouwen zelf. Sommigen hebben die ambitie gewoon minder. Wel kan het zo zijn dat leidinggevende functies vaker aan mannen worden toevertrouwd dan aan vrouwen. Dat vooroordeel is er al eeuwenlang.
Bij de SGP staat het aandeel van vrouwen nog in de kinderschoenen. Dat heeft ook zijn tijd nodig. Ik zie geen oplossing in een quotum. Dat overspannen gedoe... Vrouwen moeten het willen en kunnen en moeten passen bij het bedrijf. Wel zie ik dat het fijn werkt om een balans van vrouwen en mannen te hebben zoals in mijn steunfractie (twee vrouwen en twee mannen, red.). Daar is toen bewust voor gekozen en het werkt fantastisch."
© OZ
Harrie Buijssen - Pastoor Rooms-katholieke kerk
"Bij de Rooms-katholieke kerk mogen vrouwen geen priester worden. Dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Wij hebben een traditie van 2000 jaar. De apostelen waren ook allemaal mannen. Zelf heb ik in principe geen enkel probleem met een grotere rol voor de vrouw in de kerk. Als je een goede theologische opleiding hebt gehad maakt het niet uit of je man of vrouw bent.
Wel denk ik dat die strijd om gelijke rechten wel een beetje voorbij is. U weet dat in de grote bedrijven bijna geen vrouwen aan de top zitten. Die mannen die daar zitten zijn zeven dagen per week bereikbaar. Ik denk dat de meeste vrouwen daar minder zin in hebben. Een vrouwenquotum van 30 procent? Ik denk dat het spontaan moet gebeuren. Het blijkt ook vaak niet haalbaar. Ik denk dat sommige vrouwen meer interesse hebben in het gezin. Maar misschien moet je het soms wel forceren om het te doorbreken."