De Roompot komt weer thuis in Zierikzee

De Roompot komt weer thuis in Zierikzee
De Roompot komt weer thuis in Zierikzee © OZ
Scheepsbel De Roompot
Scheepsbel De Roompot © OZ
ZIERIKZEE - De Goede Intentie
De Roompot is tussen 1841 en 1844 gebouwd op de werf De Goede Intentie in Zierikzee. Na zeven reizen strandde het in 1853 in het zicht van de haven. Vic Verlinden vond het wrak op 15 augustus 1992. "Het was een van de meest intacte wrakken in de Noordzee. Gedurende meer dan 20 jaar heb ik alle voorwerpen uit het wrak zorgvuldig bewaard. Nu heb ik besloten om de ganse verzameling  (ongeveer 200 voorwerpen) aan het stadsmuseum in Zierikzee te schenken. De Roompot is eindelijk thuis gekomen", aldus de vinder.
Roompotcollectie terug naar Zierikzee
Veranderende stroming
In 1992 is er voor het eerst op De Roompot gedoken. Waarschijnlijk is het schip 'bloot' komen te liggen door de veranderende stroming voor de Walcherse kust. De Vlaamse duikers die het maagdelijke wrak vonden, wisten dat het om De Roompot ging omdat ze de scheepsbel vonden waar duidelijk de naam en de herkomst van het schip op vermeld stond. Verlinden heeft in de loop van de tijd verschillende duiktochten ondernomen en haalde allerlei voorwerpen naar boven. Een groot en een klein peillood, een gradenboog, de ring van de stuurman, de koperen scheepstoeter en de scheepsbel zijn onder andere door hem boven water gehaald.
Liefhebber
Conservator Veronica Frenks van het Stadhuismuseum sprak met Verlinden in België. "Een zeer sympathieke man met veel gevoel voor historie kwam me in alle opzichten tegemoet. Hij is geen pure schattenjager, hoewel zijn huis vol staat met prachtige vondsten. Verlinden is vooral duiker, maar zeker ook liefhebber van de verhalen die hij opduikt. Daar vinden we elkaar", zegt de conservator over Verlinden.

Thuishaven

Bij het vertrek vertelde de duiker dat hij de Roompotcollectie bij het Stadhuismuseum wil onderbrengen. "Dat drong niet tot me door," zegt Frenks. "Een week later was ik er weer om het vervolg van het verhaal te horen en foto's te maken. Het is echt waar, hij wil De Roompot weer naar de thuishaven Zierikzee brengen."