'Iedereen denkt dat we alleen maar studeren'

'Iedereen denkt dat we alleen maar studeren'
'Iedereen denkt dat we alleen maar studeren' © Omroep Zeeland
650 jaar gymnasium instart 2

Dokter

"Ik wil graag dokter worden," vertelt de 17-jarige Margot Polderdijk. Haar klasgenoot Thomas van den Doel, ook zeventien, ziet een carrière als hoogleraar wel zitten. De twee leerlingen zitten nu in VWO 6. Ze hebben bewust de keuze gemaakt om Latijn en Grieks te volgen zodat er toch gymnasium op hun schooldiploma staat. 
Grieks
"Het zijn zeker geen ouderwetse talen. Juist door Latijn en Grieks begrijp ik de Nederlandse taal beter. Het is soms echt een puzzel maar daar zit juist de uitdaging in," aldus Margot. In de brugklas werden de twee nog weleens uitgemaakt voor stuudjes door schoolgenootjes. Thomas: "Nu valt dat wel mee. Al denken nog veel mensen dat gymnasiasten hele dagen met hun neus in de boeken zitten."
Thomas en Margot zitten nu in het zesde jaar van het gymnasium in Middelburg
Thomas en Margot zitten nu in het zesde jaar van het gymnasium in Middelburg © Omroep Zeeland

Veranderingen

Lang was het Gymnasium een aparte school, nu is het onderdeel van het VWO. Dat is meteen ook de grootste verandering volgens docent Elsbeth Schregardus. Jongeren kunnen ervoor kiezen om Latijn en Grieks in de bovenbouw te laten vallen. Dan krijgen ze alsnog een VWO-diploma maar dan op atheneumniveau. Grieks en Latijn is nog wel in trek bij de jongeren, maar wel veel minder dan jaren geleden."
Reünie
Het 650-jarig bestaan wordt vrijdag en zaterdag gevierd met een reünie voor oud-leerlingen en oud-docenten.