Lijst Babijn wil nieuwe brandweerbusjes

Brandweerauto
Brandweerauto © oz
OOSTBURG - Onderbemand
Volgens de partij gebeurt het steeds vaker dat een brandweerwagen noodgedwongen vertrekt met te weinig bemanning. Vrijwilligers die aankomen op de kazerne nadat de brandweerwagen al is vertrokken hebben daardoor geen vervoersmiddel waarmee zij op verantwoorde wijze, met zwaailichten en sirene, snel op de plaats van de calamiteit kunnen komen.

Wachten op versterking

Lijst Babijn vindt dat door deze situatie calamiteiten niet goed kunnen worden aangepakt. De 'onderbezette' brandweerwagen is namelijk niet volledig inzetbaar en moet in sommige gevallen wachten op versterking. Nu bestaat die versterking nog uit een andere brandweerwagen, maar als het aan Lijst Babijn ligt, bestaat die versterking in de toekomst uit busjes, met zwaailichten en sirene.

Motie

De partij heeft daarom een motie ingediend waarin het dagelijks gemeentebestuur wordt opgeroepen om voor die de aanschaf van die busjes te pleiten. Die motie wordt eind maart in de gemeenteraad behandeld.

Tegen de plannen

Lijst Babijn verzette zich ruim een jaar geleden ook al tegen de plannen van de veiligheidsregio voor het ontwikkelen van een nieuwe brandweerwagen. Die nieuwe wagen moet met vier in plaats van zes brandweermensen bemand worden. Maar volgens Lijst Babijn is dat slecht voor de motivatie van de vrijwilligers. Ook is de nieuwe brandweerwagen volgens de partij niet gechikt voor alle situaties omdat die een kleinere brandweerslang heeft, met een diameter van 38 millimeter, tegen de 50 millimeter van de huidige brandweerwagens.