'Mensen denken dat het een vies vak is'

'Mensen denken dat het een vies vak is'
'Mensen denken dat het een vies vak is' © Omroep Zeeland
Installateur gezocht 1

Zorgwekkend

GOES - Mbo-school Scalda merkt een toename van leerlingen op de installatieopleidingen in Goes. Dit schooljaar waren er 21 aanmeldingen voor de opleiding Werktuigkundige installaties. Een toename van driehonderd procent. Vorig jaar meldden zeven leerlingen zich aan voor de opleiding. Een zorgwekkende situatie, volgens de school. Het was niet zeker of de opleiding dit schooljaar nog zou bestaan.
Populair
De populariteit is volgens docent Robbert Dekker te danken aan het stijgende aantal vacatures in de branche, maar ook de veranderingen in het werk. "Installaties worden steeds complexer. Er is veel vakmanschap voor nodig en de werknemers krijgen veel meer te maken met ICT. Er zit meer uitdaging in het werk. Jongeren zien de kansen in de techniek." Een van de leerlingen van Dekker merkt op dat het imago van loodgieters is veranderd. "Er werd vaak gedacht dat het vies werk is. Maar ik zie vooral een uitdaging om de juiste buizen aan elkaar te koppelen."
Nooit genoeg
De school is blij met de leerlingen, maar volgens Dekker zijn het er nog lang niet genoeg. "Nu is het redelijk in balans, maar als we kijken naar de toekomst hebben we meer vakmensen nodig. De vergrijzing speelt een rol, er gaan straks veel werknemers met pensioen." Er is volgens Dekker ook meer werk, omdat ouderen langer thuis blijven wonen. "Domotica, oftewel huisautomatisering, speelt een grote rol. De verwarming moet aangesloten worden op een iPad bijvoorbeeld."
Kans op werk
De website kansopwerk.nl laat aan mbo-scholieren zien welke opleiding ze het best kunnen volgen als het om werkgelegenheid in de regio gaat. Een paar voorbeelden van opleidingen die hoog scoren zijn: werkvoorbereider installaties, eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit, monteur werktuigkundige installaties en monteur koude- en klimaatsystemen.