Tientallen bezoekers op eerste avond over toekomst van de zorg

Tientallen bezoekers op eerste avond over toekomst van de zorg
Tientallen bezoekers op eerste avond over toekomst van de zorg © OZ
bijeenkomst zorg
BRUINISSE - Kritisch
Meerdere bezoekers van de bijeenkomst lieten zich kritisch uit over de toekomstplannen voor de Zeeuwse zorg. Zo vroeg een bezoeker aandacht voor de jeugdhulpverlening en waren er zorgen over de verdeling van zorg over de verschillende ziekenhuizen.

Medewerking

Een huisarts uit Sint-Annaland liet weten dat er in zijn dorp een zorgcoöperatie is opgericht met inmiddels 1400 leden. Maar het schort volgens hem nog aan medewerking bij de zorgverzekeraars. "Ik ben twee jaar geleden in Goes geweest bij het zorgkantoor van CZ. Ze keken alsof ze het in Keulen hoorden donderden, ze hadden nog nooit van een zorgcoöperatie gehoord."
Spirit
Volgens voorzitter Eeke van der Veen van de commissie Toekomstige Zorg moet er eind dit jaar een aantal definitieve beslissingen genomen zijn. "Er moeten ook echte knopen doorgehakt worden", zei Van der Veen. "Maar ik ben wel onder de indruk van hoe er over grenzen heen gestapt wordt. We zijn nu in Zeeland verder dan ooit met de samenwerking. Er heerst echt de spirit om er samen uit te komen.
ITEM bijeenkomst zorg
Problemen
De commissie Toekomstige Zorg heeft een plan gemaakt om de kwaliteit van de zorg in Zeeland te behouden. Daarin staat onder meer dat er negen Integrale Zorgcentra moeten komen, kleine medische klinieken zoals het Medisch Centrum Kalverstraat in Middelburg.

Meer zorg aan huis

Verder moet er meer psychiatrische zorg aan huis worden verleend en moeten de Zeeuwse ziekenhuizen samenwerking zoeken met ziekenhuizen buiten de provincie voor gespecialiseerde zorg. Met dit soort plannen moeten de problemen in de zorg - door het gering aantal inwoners van Zeeland en de eilandenstructuur - opgelost worden.
Meer bijeenkomsten
Er volgen nog drie regionale bijeenkomsten. Op 11 april in het Churchill hotel in Terneuzen, op 15 april in hotel van der Valk in Middelburg en op 25 april in het van der Valk hotel in Goes.