​Alle Zeeuwen onder 18 krijgen jodiumtabletten

​Alle Zeeuwen onder 18 krijgen jodiumtabletten
​Alle Zeeuwen onder 18 krijgen jodiumtabletten © OZ
Jodium Zeeuwen

Ring

DEN HAAG - Schippers legt daarmee rond kerncentrales een tweede preventieve ring aan. Nu krijgen mensen tot 40 jaar die binnen 10 kilometer van de kerncentrale in Borssele en 20 kilometer van Doel wonen al jodiumtabletten. Daarnaast wil Schippers ook dat bij uitstoot van radioactiviteit jodiumpillen verstrekt worden in deze regio's. De tabletten voorkomen opname door de schildklier van radioactief jodium.

Schildklier

Schippers kiest bewust voor zwangeren en jongeren als kwetsbare groep. "De schildklier van (ongeboren) kinderen is gevoeliger voor radioactief jodium, waardoor ook op grotere afstand, bij een geringere blootstelling, jodiumtabletten effectief kunnen zijn."
Ouder dan 40 jaar
Mensen ouder dan 40 jaar hoeven geen jodiumtabletten te slikken. Ook niet wanneer ze dichtbij een kerncentrales wonen. Vanaf deze leeftijd is er geen verhoogd risico op schildklierkanker. Daarnaast is er meer kans op schadelijke bijwerkingen.
Plan
Schippers werkt aan een verspreidingsplan, dat moet aansluiten bij bestaande distributiepunten, zoals apotheken en GGD’en. Vorig jaar maart waren er ook plannen voor het uitbreiden van het risicogebied in Zeeland.

Lees meer