Karate ideale uitlaatklep autistische kinderen

Karate ideale uitlaatklep autistische kinderen
Karate ideale uitlaatklep autistische kinderen © omroep zeeland
Karate autistische kids

Discipline en structuur

VLISSINGEN - Richard Pluijgers van sportschool ShiranSport uit Vlissingen geeft al jaren karateles aan kinderen. Kinderen met autisme en kinderen die niets mankeren sporten samen in de lessen. "Dat gaat heel goed. Karate is een sport die discipline en structuur biedt. Bovendien maakt het kinderen weerbaarder. 
© omroep zeeland

Eigen wereldje

Sommige kinderen met autisme krijgen eerst individuele begeleiding van Richard Pluijgers voordat ze in een groep belanden. "Soms is dat nodig, maar niet altijd. De kinderen zonder autisme weten dat er kinderen zijn die soms even in hun eigen wereldje zitten of anders reageren. Maar het mooie van kinderen is dat ze elkaar accepteren."

Beter beheersen

De karatelessen hebben ook een positief effect op de school- en thuissituatie volgens Richard Pluijgers. "Ze kunnen beter contact maken met leeftijdsgenoten en kunnen zichzelf beter beheersen als ze zich onbegrepen voelen."

Herkenbare patronen

Voor mensen met autisme kan het lastig zijn om een sport te vinden die bij hen past. Er is vaak sprake van communicatieproblemen en weerstand tegen veranderingen. Ook hebben ze vaak een stoornis in de prikkelverwerking. Karate is visueel ingesteld, maakt gebruik van herkenbare patronen en wordt telkens herhaald. Dit maakt de sport geschikt voor mensen met autisme. Bij teamsporten zoals voetbal lopen ze vaak vast."

Autismeweek

In de week van 2 tot en met 9 april vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land. Dit jaar is het thema het belang van sporten en bewegen voor mensen met autisme. Sporten kan mensen uit een sociaal isolement halen, negatieve gevoelens verminderen en het zelfvertrouwen vergroten.