Eerste fosfortrein vertrekt bij Thermphos

Eerste fosfortrein vertrekt bij Thermphos
Eerste fosfortrein vertrekt bij Thermphos © OZ
eerste fosfortrein

Oud-Thermphossers

VLISSINGEN-OOST - De zogenoemde verlading van de fosfor naar de treinwagon is een dusdanig specialistische klus dat hiervoor ook extra oud-Thermphossers zijn komen helpen. Zij zijn voor het eerst terug op het terrein waar ze zo lang hebben gewerkt. Voor hen voelde het als thuiskomen. "Het was in het begin even spannend, maar dan zie je weer oude bekenden en dan is het net of je nooit weg bent geweest", aldus Ronald Mulderij die 17 jaar bij Thermphos werkte.

Nuchter

De teruggekeerde oud-medewerkers blijven nuchter over hun werkzaamheden in het hele traject. Arno de Neef: "Het is gewoon lastig om fosforverladers te pakken te krijgen." Mulderij vult aan: "Trots is misschien een groot woord, maar ik was wel blij dat ik weer even terug naar dit terrein kon. Ik heb het wel gemist."

Dubbel

Hans Appels is een van de doorwerkers op het oude terrein. Hij houdt samen met zo'n veertig andere oud-medewerkers het terrein veilig. Hij ervaart een dubbel gevoel nu ze bij deze fase van de werkzaamheden aangekomen zijn. Aan de ene kant zijn de medewerkers trots dat ze dit nog kunnen doen, maar aan de andere kant komt met iedere verwerkte ton fosfor het einde voor de oud-Thermphossers op het terrein dichterbij.
Fosforfabriek Thermphos in betere tijden
Fosforfabriek Thermphos in betere tijden © Omroep Zeeland
Proef
De eerste 50 ton fosfor zijn nu onderweg. Voordat het zo ver was zijn er eerst proeven gedaan met de wagon en is het spoor dat naar Thermphos loopt helemaal gecontroleerd en gereed gemaakt voor de rit. Het is de bedoeling dat er later meer transporten volgen.
Failliet
Thermphos ging in november 2012 failliet. 450 mensen verloren daarbij hun baan. Na het faillissement bleek dat het terrein van de fosforfabriek zwaar vervuild was. Uit het giftige fosforslik is het zuivere fosfor gehaald dat nu wordt verkocht. Het vervuilde slik dat is achtergebleven worden verbrand. De eerste lading is onderweg naar Duitsland.