Zeeland risicogebied voor drugssmokkel

Zeeland risicogebied voor drugssmokkel
Zeeland risicogebied voor drugssmokkel © Omroep Zeeland
Drugsvangsten douane instart 1

Trends

VLISSINGEN - Hoeveel kilo drugs de douane jaarlijks onderschept in Zeeland wordt niet bekendgemaakt. Ten eerste hebben ze er niet altijd belang bij om vondsten openbaar te maken in verband met nog lopende onderzoeken. Daarnaast is de douane van mening dat cijfers over drugsvangsten niet zo veel zeggen. Eén grote vangst kan het totaal fors beïnvloeden, maar is tegelijkertijd ook maar één vangst. Ze kijken meer naar trends en veranderingen in methodes. 

Noodklok

De afgelopen jaren zijn tonnen harddrugs onderschept in de Zeeuwse havens, op de Westerschelde en aan de kust. Zeeuwse autoriteiten luidden eerder al de noodklok. Volgens burgemeester Jaap Gelok, de voorzitter van de havendriehoek Vlissingen, Terneuzen en Breskens, hebben de drugssmokkelaars nu vrij spel, omdat er sinds het opgaan van de waterpolitie in de Nationale Politie minder gecontroleerd word in de Zeeuwse havens. Ook de Zeeuws-Vlaamse burgemeesters hebben daarover onlangs hun zorgen uitgesproken.
© OZ
Brandbrief
De burgemeesters maken zich ook grote zorgen over de rol die Zeeuwse vissers spelen bij de georganiseerde misdaad. Sommige vissers worden gedwongen om drugspakketten op te pikken op zee. Als ze dat niet doen, worden zijzelf en hun families met de dood bedreigd. Burgemeester Bergmann van Middelburg en Verhulst van Goes schreven eerder in een brandbrief. "De Rijksdiensten trekken naar de Randstad, de criminelen migreren naar het platteland. Iedere crimineel weet dat hij bijna vrij spel heeft."
Lees ook: 
Zeeland zeer aantrekkelijk voor criminelen
- Hulp voor Zeeuwse slachtoffers drugskartels
- Vissers in greep van drugsnetwerken

Doorvoerhaven
Alleen al in de afgelopen maanden is duidelijk geworden dat Zeeland wordt gebruikt als doorvoerhaven voor drugs. Op 30 januari spoelden honderden kilo's cocaïne aan op het strand van Westkapelle. De straatwaarde hiervan loopt in de miljoenen. Nog geen twee weken daarvoor spoelde een sportvisbootje vol coke aan op het strand van Cadzand-Bad.

© omroep zeeland

Incidenten

Toch is de douane het niet eens met de bewering dat Zeeland een populaire smokkelroute is, zegt Piet Kannekens van de douane Vlissingen. "Nou, nee. Het gebeurt overal, niet specifiek in Zeeland. Toevallig zijn hier de afgelopen tijd wel een paar incidenten geweest. Dat klopt."

Slimmer

Om de strijd tegen drugssmokkelaars aan te gaan, werd onlangs een samenwerkingsconvenant ondertekend door douane, politie, marechaussee en het Openbaar Ministerie. Piet Kannekens: "We gaan niet zozeer intensiever controleren, maar slimmer. We maken gebruik van elkaar, wisselen informatie uit en voeren gezamenlijk actie."
Douane op het strand
Douane op het strand © OZ
Strandwacht
Ook wordt samengewerkt met partijen die misschien minder voor de hand liggen, zo zegt Piet Kannekens van de douane. "We hebben bijvoorbeeld goede contacten met de strandwacht. Ook zij rijden regelmatig met hun wagens langs de kustlijn. De Zeeuwse kust is zo groot dat we natuurlijk niet overal tegelijk kunnen zijn, dus als zij iets verdachts zien dan melden ze dat aan ons. Ook burgers kunnen ons helpen. Als ze bijvoorbeeld tassen of jerrycans op het strand vinden, kunnen ze bellen naar 088-1514444."

Invoerrechten

De douane houdt zeven dagen per week, 24 uur per dag toezicht aan de Zeeuwse kust en in de havens. Het gaat daarbij niet alleen om drugs, maar om de in- uit- en doorvoer van alle goederen die van buiten de Europese gemeenschap naar binnen komen. Naast het meenemen van verboden goederen, wordt ook gelet op fiscale belangen, zoals invoerrechten die betaald moeten worden.