Extra werk voor douane door bananenorder

Extra werk voor douane door bananenorder
Extra werk voor douane door bananenorder © Omroep Zeeland
Drugsvangsten douane instart 2

Meer werk

VLISSINGEN - In de haven van Vlissingen is het een komen en gaan van containerschepen uit de hele wereld. De douane kan niet alle schepen en containers controleren die de haven binnenkomen, maar maakt een risicoanalyse en speelt daarbij in op veranderingen in de markt, volgens Piet Kannekens van de douane. "Haventransporteur Kloosterboer haalde onlangs een grote bananen-order binnen. Dit vergroot het aanbod risicogoederen omdat ze uit Zuid-Amerikaanse landen komen, waar ook verboden middelen vandaan komen. Daarom is besloten de scancapaciteit voor Vlissingen te verhogen. Dat betekent voor ons ook meer werk." 
© omroep zeeland
ITEM Drugsvangsten douane 2

Speurhonden

De douane zet verschillende middelen in om schepen en ladingen te controleren. "Naast het scanapparaat, werken we bijvoorbeeld ook met speurhonden en visitatieploegen die een schip doorzoeken. Ook hebben we een duikteam die kijkt of er niets aan het schip hangt onder de waterlijn."
© omroep zeeland

Preventieve werking

Hoewel het hart van de meeste douanemedewerkers wel wat harder gaat kloppen als ze iets vinden, het is niet elke keer een teleurstelling als dat niet zo is. "Natuurlijk is het altijd leuk en motiverend als je iets vindt, maar onze mensen zijn er in getraind dat dat niet altijd zo zal zijn. We voeren de controles ook uit om af te schikken, het heeft een preventieve werking."