Agressieve varkens zorgen voor populair Zeeuws vlees

Agressieve varkens zorgen voor populair Zeeuws vlees
Agressieve varkens zorgen voor populair Zeeuws vlees © Omroep Zeeland
Bruine bonenvarkens

'Het zijn net mensen'

LAMSWAARDE - De Durocvarkens zijn in de Benelux redelijk onbekend. Ottjes is één van de weinigen die de dieren fokt. Het is volgens hem niet makkelijk om dit soort varkens te houden. "Ze kunnen behoorlijk agressief zijn. Vooral als ze net moeder zijn geworden. Ik moet elke week nieuwe laarzen kopen, omdat ze ze kapot vreten als ik bij de varkens in de stal sta. Maar dat maakt van het werk ook een uitdaging. Het zijn net mensen, ze houden ervan om elkaar uit te dagen en met elkaar te stoeien."
Bruine bonen
De varkens komen oorspronkelijk uit Amerika, maar Ottjes heeft ze inmiddels 100 procent Zeeuws gemaakt. Daarom kreeg hij in maart het certificaat 'Zeeuws product'. "In de winter maak ik Zeeuwse bruine bonen voor ze klaar. In combinatie met vers gemaaid gras vinden ze dat heerlijk!" Na ongeveer acht weken gaan de varkens naar Koewacht. Daar worden ze geslacht. "Dat moet op een speciale manier gebeuren. Deze varkens hebben dikke, zwarte haren. Dat vraagt om een andere slachttechniek. Een cruciaal moment,  want bij het slachten kan je een mooi gemest varken in een minuut verpesten."
David Ottjes wil graag meer durocvakrens houden
David Ottjes wil graag meer durocvakrens houden © Omroep Zeeland
Klachten
Het vlees van de varkens is populair en de boer wil daarom uitbreiden. Hij heeft plannen voor een nieuwe stal. Zodat de varkens meer ruimte krijgen en er ook meer bij kunnen. Dit tot ongenoegen van een aantal omwonenden. Het is de vraag of de stal er komt, omdat zij geklaagd hebben. "Ze zijn bang dat hier een megastal komt. Dat is niet het geval. Wij zijn juist tegen massaconsumptie, alles wat we hier doen is biologisch verantwoord." 

Skybox

Hij wil graag open zijn over wat er allemaal op zijn boerderij gebeurt. Vandaar dat Ottjes in de nieuwe stal ook een 'skybox' wil. Zo kan iedereen kijken naar zijn dames. 
Zo moet de nieuwe stal van David Ottjes eruit komen zien
Zo moet de nieuwe stal van David Ottjes eruit komen zien © Omroep Zeeland

Sergio

Volgens kenners is Durocvarkensvlees het kaviaar onder het varkensvlees. Het vlees van de Zeeuwse varkens gaat naar lokale slagers, zoals in Terneuzen en naar een restaurant. De boer hoopt ooit sterrenkok Sergio Herman te verwelkomen in zijn stal. "Ik weet dat hij graag met Zeeuwse producten kookt. Het zou een eer zijn dat hij mijn varkensvlees op het menu zet!"