'Dit gruwelijke verhaal moet verteld worden'

'Dit gruwelijke verhaal moet verteld worden'
'Dit gruwelijke verhaal moet verteld worden' © OZ
Opnames Tien van Renesse

Lichamen

ARNEMUIDEN - Het aangrijpende en waargebeurde verhaal start op 2 december 1944 wanneer de Duitsers alle mannen op Schouwen-Duiveland tussen de 17 en 40 jaar oproepen voor de Arbeitseinsatz. Een groep verzetsmensen besluit het bevolkingsregister van Renesse te ontvreemden. Nadat de documenten zijn weggehaald, duikt de groep onder. 
Vluchtpoging
De vluchtpoging van de 17 mannen mislukt. Zeven mannen weten te ontkomen. Eén raakt zwaargewond. Hij en negen anderen worden opgepakt. De gewonde man, Cornelis Lazonder, moet toekijken hoe zijn kameraden worden opgehangen. Daarna is hij zelf aan de beurt. De lichamen blijven 24 uur hangen om de bevolking af te schrikken.
Moeder
Een aantal nabestaanden, waaronder Daan Lazonder, werkt mee aan de film. "Ik heb nooit iets geweten over wat er met mijn vader gebeurd is. Pas toen mijn moeder in 2008 overleed ben ik gaan zoeken." Het is niet makkeliijk voor Lazonder om zijn verhaal te vertellen en terug te gaan naar de plaatsen waar het drama zich heeft afgespeeld. "Toch wil ik dat het verteld wordt. Dat mensen weten wat er is gebeurd."

Kluis

Muller draaide donderdag met zijn team in Arnemuiden waar onder andere de scène in de kluis werd gedraaid waar het bevolkingsregister lag. Lazonder was erbij: "Mijn vader was de gemeentesecretaris. Hij speelde hierbij een grote rol. Ik vind het niet moeilijk om hier te zijn omdat het de echte kluis niet is. Maar in Renesse vind ik het een stuk lastiger."
BLØF 
Tjeerd Muller kreeg het geld voor de film bij elkaar door crowdfunding. De film zal in september in première gaan bij Film by the Sea in Vlissingen. Peter Slager van BLØF componeerde de muziek voor de film.
ITEM Opnames De tien van Renesse