President-commissaris Delta zwicht (nog) niet voor politieke druk

Krediet
Provinciale Staten debatteren vandaag over de situatie bij Delta nu Maas niet wil opstappen. Het krediet van de president-commissaris is op. Er is nauwelijks tot geen vertrouwen meer in hem bij politieke partijen. Waarschijnlijk krijgt een motie waarin hij nogmaals wordt opgeroepen om te vertrekken brede steun. De vergadering van Provinciale Staten begint om 9.30 uur en is live te volgen op Omroep Zeeland Televisie.
Vertrekkend directeur Arnoud Kamerbeek van Delta
Vertrekkend directeur Arnoud Kamerbeek van Delta © OZ
Salarisverhoging
De Raad van Commissarissen gaf Kamerbeek in 2015 een loonsverhoging van 120.000 euro, waarmee zijn jaarsalaris uitkwam op 520.000 euro. Aandeelhouders werden niet geïnformeerd. Toen de salarisverhoging in het nieuws kwam, stelde president-commissaris Maas in de PZC dat hij niet van plan was te luisteren naar de kritiek.
Publieke opinie
Later veranderde hij onder druk van de publieke opinie van mening en wilde hij toch dat Kamerbeek af zou zien van het hogere salaris. Kamerbeek weigerde en vertrekt nu met een regeling van 800.000 euro. De afgelopen dagen is veel druk uitgeoefend op Maas om op te stappen. Vooralsnog lijkt hij dat niet van plan. 
Provinciehuis Zeeland (archief)
Provinciehuis Zeeland (archief) © OZ
Grootaandeelhouder
De provincie is grootaandeelhouder van Delta. Aandeelhouders kunnen wel de hele Raad van Commissarissen naar huis sturen, maar hebben niet de bevoegdheid om één lid van de Raad van Commissarissen te ontslaan. De meeste aandeelhouders vinden het een stap te ver gaan om nu alle commissarissen van Delta te vervangen.