Schoonmaken Thermphos gaat langer duren

Schoonmaken Thermphos gaat langer duren
Schoonmaken Thermphos gaat langer duren © Omroep Zeeland
Kantoor Thermphos
Kantoor Thermphos © OZ
Fosforslik
De verwachting is dat er ongeveer honderd dagen nodig zijn om al het fosforslik te zuiveren. Dat betekent dat de klus niet op 9 mei - de geplande datum - klaar is. Het is nog niet bekend hoe groot hiervan de financiële consequenties zijn. De Bat verwacht daar eind maart meer duidelijkheid over te kunnen geven. Positief vindt hij, dat het apparaat waarmee het fosforslik wordt gezuiverd goed lijkt te werken.
Factoren
Volgens projectdirecteur Carl de Cock van Van Citters Beheer zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de verwerkingstijd. Zo is het fosforslik heel divers, wat weer betekent dat de installaties die worden gebruikt voor de verwerking ook continu opnieuw moeten worden afgesteld.
luchtfoto Thermphos
luchtfoto Thermphos © OZ
Proces
Fosfor wordt in twee stappen uit het slik gehaald. Eerst met een grote pers waardoor het grootste deel eruit wordt gehaald en mogelijk is te verkopen. De rest wordt verbrand waarna de uitlaatgassen worden opgevangen en gereinigd. Daaruit kan dan nog fosforzuur worden gewonnen dat mogelijk ook nog te vermarkten is.
Opbrengst
“Van verontreinigd afval hebben we nu weer bruikbare producten kunnen maken”, legt projectdirecteur Carl de Cock uit. De opbrengst van die producten wordt gebruikt voor de werkzaamheden op het oude Thermphos-terrein.
Failliet
Fosforfabriek Thermphos in Vlissingen ging in 2012 failliet. 480 mensen verloren daarbij hun baan. Later bleek dat het fabrieksterrein zwaar vervuild was, onder meer met grote hoeveelheden giftig fosforslik.