Zeeland afwijkend bij vorig referendum

Zeeland stemde afwijkend bij het referendum van 2015
Zeeland stemde afwijkend bij het referendum van 2015 © OZ

Opkomst

OOST-SOUBURG - Met een opkomst van 65,5 procent presteerde Zeeland bovengemiddeld in ons land, waar een toch al forse 63,3 procent werd gescoord. Ter vergelijking: de opkomst bij de Europese verkiezingen van 2014 was 40,0 procent en de gemeenteraadsverkiezingen in dat jaar trokken 58,6 procent van de Zeeuwen. Alleen verkiezingen voor de Tweede Kamer doen het beter dan het referendum van 2005: in 2012 bracht 75,6 procent van de Zeeuwen zijn of haar stem uit.

Noorden

Opvallend was de bovengemiddeld hoge opkomst bij het vorige referendum in het noorden van de provincie: op Schouwen-Duiveland bijna 72 procent. Terwijl Zeeuws-Vlaanderen en Vlissingen, onder het Nederlandse gemiddelde bleven. 

Verwachting

Landelijk is de betrokkenheid bij dit referendum - waar het alleen over het verdrag met Oekraïne gaat - kleiner dan destijds bij de Europese grondwet. Op dit moment variëren de verwachtingen van de onderzoeksbureaus tussen de 25 en 49 procent opkomst. Er is 30 procent nodig voor een geldige uitslag.

Grafiek: opkomst bij het referendum in 2005

SGP

Als het gaat om voor- en tegenstemmers, blijkt dat de verdeling van Zeeland anders gemaakt moet worden. De meeste tegenstanders van de Europese grondwet woonden in 2005 in die gemeenten waar ook het meest op de SGP wordt gestemd, zoals op Tholen en in Reimerswaal. De tegenstanders waren in het hele land in de meerderheid, maar in Zeeland nog sterker, met name als gevolg van het grote reformatorische volksdeel. 
Voorstander
Omdat de SGP in de Tweede Kamer deze keer een voorstander is van het associatieverdrag met Oekraïne, kan de Zeeuwse uitslag juist positiever uitvallen dan in de rest van Nederland. Maar de Zeeuwse SGP beschouwt het dit keer niet als een morele plicht van de achterban om naar de stembus te gaan. 
Stembureaus
Er zijn dit keer minder stembureaus dan bij andere verkiezingen. Veel gemeenten vinden het te duur om zoveel stembureaus te bemensen. Met name in de gemeente Goes en Terneuzen moeten degenen die gaan stemmen in enkele gevallen op zoek naar een ander stembureau. Omroep Zeeland heeft de stembureaus die morgen (woensdag) wel open zijn op de kaart gezet op deze extra pagina
Alle Zeeuwse stembureaus bij het referendum van woensdag 6 april op de kaart
Alle Zeeuwse stembureaus bij het referendum van woensdag 6 april op de kaart © OZ
Associatieverdrag
Het referendum van morgen gaat over het associatieverdrag dat de Europese Unie wil sluiten met Oekraïne. De tegenstanders zijn bang dat dit verdrag als opstapje zal worden gebruikt naar een volledig lidmaatschap van deze voormalige Sovjet-republiek.