Politiek uit forse kritiek op topsalaris Jan Lagasse

© OZ
MIDDELBURG - Kritiek
Het salaris van Lagasse stuit op veel verzet bij de partijen. Zo eist de partij 50Plus dat wordt aangekoerst op een nieuwe sollicitatieprocedure voor een nieuwe directeur. "Iemand met een scheepvaartachtergrond en met een salaris niet hoger dan de Balkenende-norm", zegt fractievoorzitter Willem Willemse. GroenLinks vindt het salaris 'niet te geloven'. En de PvdA wil dat Lagasse alleen benoemd wordt met het salaris van de huidige Wet Normering Topinkomens van maximaal 179.000 euro. 
statenvergadering-int
Norm
Hoewel Zeeland Seaports zich niet hoeft te houden aan die Balkenende-norm, dringen aandeelhouders daar wel sterk op aan. De aandelen in de Zeeuwse havenbeheerder zijn in handen van de provincie Zeeland en de drie havengemeenten Vlissingen, Terneuzen en Borsele. Samen staan ze op papier garant voor een bedrag van meer dan 500 miljoen euro.
Topsalaris
Een bedrijf dat zo afhankelijk is van de overheid, moet geen topsalarissen uitbetalen, is de mening. Maar volgens provinciebestuurder Carla Schönknecht beslist de Raad van Commissarissen over het salaris. Aandeelhouders kunnen alleen hun mening kenbaar maken.
Angstcultuur
Ook binnen Zeeland Seaports zelf zijn twijfels over de vaste aanstelling van Lagasse voor de komende vier jaar. In een uitgelekte memo van de Ondernemingsraad wordt gesproken over een 'angstcultuur' onder de medewerkers van Zeeland Seaports. Zo zou de interim-directeur medewerkers 'respectloos' behandelen, door onder meer openlijk te stellen dat ze te dom zijn voor het werk bij Zeeland Seaports.
Lees meer: 'Angstcultuur bij Zeeland Seaports'

Advies
Binnen het bedrijf is ook kritiek op de sollicitatieprocedure bij de benoeming; zo zou er geen profielschets voor de functie zijn opgesteld en is de procedure ook niet opengesteld voor andere kandidaten. Daarnaast nemen werknemers van Zeeland Seaports het Lagasse kwalijk dat hij de geldende haven-CAO niet langer zou willen volgen voor het personeel van Zeeland Seaports. De OR brengt binnenkort advies uit aan de Raad van Commissarissen over de benoeming van Lagasse.