Zeehonden richten slachtpartij aan onder bruinvissen

© OZ

Ouddorp

OUDDORP - Veel slachtoffers spoelen aan op de kust bij Ouddorp, de laatste twee dagen al 12 stuks. Dat blijkt uit cijfers van Zeezoogdieren.org.

Geen schijn van kans

De zeehonden zien de bruinvissen als lekker maaltje, vertelt Jaap van der Hiele van Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ). Vooral rond februari, maart, als de paringstijd van de zeehond start. "Dan begint het gedonder. De bruinvissen liggen te rusten. Dan komt er een zeehond langs en die bijt in de strot of staart van de bruinvis. Dan is het snel afgelopen." De bruinvissen hebben met hun 20 kilo geen schijn van kans tegenover de 170 kilo wegende zeehonden. 
Voldoende
Op zich zijn er voldoende bruinvissen. Volgens recente metingen van maritiem onderzoeksinstituut Imares zwemmen er zo´n 40.000 in het Nederlandse deel van de Noordzee. Toch is er sprake van een toename zegt Albert Dijkstra van Strandbewaking Vlissingen. "Pas sinds twee jaar weten we dat grijze zeehonden de bruinvissen als prooi zien. En beide groepen zijn in opmars de laatste jaren. Dus het is aannemelijk dat we in Zeeland te maken krijg met meer aangespoelde bruinvissen."
Stranden
Vooral voor de strandbeheerders vereist het extra werk. Die moeten de stranden schoonhouden van de rottende, aangespoelde kadavers. De lijken zijn soms nog vers, zegt Van der Hiele. "Een van de aangespoelde bruinvissen van gisteren was wel erg vers. Het bloed kwam er nog uitlopen, maar helaas niet meer te redden." Hij verwacht dat de slachtpartijen na de paringstijd afnemen.