Energie- en CO2 besparing door 'waterstofrotonde'

Energie- en CO2 besparing door 'waterstofrotonde'
Energie- en CO2 besparing door 'waterstofrotonde' © OZ
Luchtfoto van Yara in Sluiskil
Luchtfoto van Yara in Sluiskil © OZ

CO2-besparing

SLUISKIL - De ondergrondse pijpen gaan van Dow naar Yara en ICL-IP, waar het waterstof weer wordt gebruikt als grondstof. De planning is dat de waterstofrotonde binnen nu en een jaar in gebruik wordt genomen. In het eerste jaar wordt een besparing van 1500 ton CO2 verwacht, dat is vergelijkbaar met het gasverbruik van 3.000 huishoudens.
Eerste steen
De handtekening van de minister onder deze zogenoemde 'Green Deal' is gezet na het bezoek van de minister aan Yara in Sluiskil. Daar werd de eerste steen gelegd voor de nieuwe Ureum-8 granulatiefabriek van Yara. Om dit project mogelijk te maken heeft de Provincie Zeeland 200.000 euro bijgedragen aan een studie naar deze waterstofuitwisseling. 

Samenwerkingsverband

Deze overeenkomst is het eerste wapenfeit en van het platform Smart Delta Resources (SDR). Dat is een samenwerkingsverband van elf industriële bedrijven in de Delta regio. Naast Dow, Yara en ICL-IP zitten ook Delta en Lamb Weston-Meijer in dat platform.
CEO Dow Benelux en minister Kamp over de waterstof rotonde

Projecten

Het platform heeft de afgelopen jaren tientallen van zulke projecten onderzocht. Twintig hebben volgens SDR kans van slagen. Het gaat om projecten waarbij de verschillende bedrijven van elkaars afvalstromen gebruikmaken. 

Duurzame groei

Het is de bedoeling dat meer van deze samenwerkingsprojecten zullen volgen. "De echte meerwaarde van deze industriële samenwerking is dat dit het vliegwiel naar duurzame groei van de industrie in de regio op gang brengt", aldus Anton van Beek, President van Dow Benelux. "Hiermee zetten we een belangrijke stap in het gezamenlijk realiseren van een nieuwe toekomst voor de industrie."