Derde verdachte vast voor wietkwekerijen

Derde verdachte vast voor wietkwekerijen
Derde verdachte vast voor wietkwekerijen © OZ
Wietkwekerij Zierikzee (archief)
Wietkwekerij Zierikzee (archief) © OZ

Steeds dezelfde mensen

GOES - Het onderzoek is in 2015 gestart toen de politie merkte dat steeds dezelfde mensen betrokken waren bij wietkwekerijen in Zeeuws-Vlaanderen en in het Oosterscheldegebied. Vrijdag werden in ditzelfde onderzoek twee loodsen in Oud-Gastel ontruimd. De loodsen lagen vol spullen die waren bestemd voor de wietteelt.

Grootschalige wietkwekerijen

Dinsdag werden al twee andere hoofdrolspelers aangehouden, een 35-jarige vrouw uit Goes en een 49-jarige man uit Bergen op Zoom. Ze zouden betrokken zijn bij meerdere grootschalige wietkwekerijen, onder meer in Zeeland en West-Brabant, zoals de grote wietkwekerij en -stekkerij met meer dan 5000 planten die vorige maand in een loods in Zierikzee werd geruimd. Naast wietkweek worden ze ook verdacht van het vormen van een criminele organisatie en witwassen.

Kwekerijen

In dit onderzoek werden ook in Doetinchem, Dordrecht, Haamstede, Hoek, Scharendijke en tot twee keer toe in Goes wietkwekerijen opgerold. En naast die in Zierikzee heeft de politie ook in Bergen op Zoom een grote stekkerij opgerold in een loods aan de Nobellaan.

Verdachten

Naast de drie aangehouden hoofdverdachten zijn ook twee vrouwen uit Bergen op Zoom van 38 en 39 jaar en een 21-jarige vrouw uit Roosendaal aangehouden. Zij waren aanwezig toen de politie de kwekerij in de loods in Bergen op Zoom oprolde. Waarschijnlijk werden ze ingezet om de wiet te oogsten. Ook werd in de buurt van de loodsen in Oud-Gastel nog een 43-jarige man uit Bergen op Zoom aangehouden. De drie hoofdverdachten zitten nog vast, de andere vier zijn vorige week verhoord en vrijdagmiddag in vrijheid gesteld. Zij blijven nog wel verdachte in deze zaak.

Stekkerijen

De politie richt zich de laatste tijd steeds meer op het oprollen van stekkerijen, omdat dit meer effect heeft op het totale netwerk van de wietkwekers. Eén stekkerij kan namelijk meerdere kwekerijen van stekjes voorzien. Het harder aanpakken van stekkerijen levert volgens de politie later een forse besparing van politiecapaciteit op.