Zelfstandig op pad met de Zonnebloemauto

Zelfstandig op pad met de Zonnebloemauto
Zelfstandig op pad met de Zonnebloemauto © oz
Zonnebloemauto Axel

Aanwinst voor Zeeland

De eerste Zonnebloemauto van Zeeland werd meteen in gebruik genomen door Rens Haanraads uit Axel. Hij maakt er meteen een mooi dagje Zeeuws Vlaanderen van. "Ik ga naar Terneuzen, kijken over de Westerschelde. Vandaaruit naar Breskens. Je moet er gelijk goed gebruik van maken, he." Haanraads kreeg de sleutel overhandigd door burgemeester Jan Lonink van Terneuzen, die de auto een echte aanwinst voor Zeeland vindt. "Het belangrijkste is dat mensen weer deel kunnen nemen aan de samenleving. Zeker in deze regio waar je vaak zelf vervoer moet regelen."

Bewegingsvrijheid

De Nationale Vereniging Zonnebloem verhuurt de auto via hun website om mensen met een lichamelijke beperking meer bewegingsvrijheid te bieden. "Het is fantastisch voor de mensen dat ze nu zelfstandig op pad kunnen gaan. Nu maken ze vaak gebruik van taxivervoer, maar dan zijn ze altijd aan tijden gebonden. Nu beslissen ze zelf over hun tijd.", aldus Virgi van der Laan, provinciaal voorzitter van de Zonnebloem.
Voorzitter Virgi van der Laan
Huurprijs
Een dag autohuur kost 40 euro, maar Van der Laan hoopt de gemeente Terneuzen zo ver te krijgen een bijdrage te doen voor mensen met een laag inkomen. "Ik heb dat aan burgemeester Lonink gevraagd. Meestal hebben de mensen met een lichamelijke beperking het financieel niet breed. De gemeente kan hen tegemoet komen." Jan Lonink beloofde de boodschap over te brengen aan de gemeenteraad van Terneuzen.
Tweede auto
Wie niet zelf kan rijden kan via de Zonnebloem een vrijwillige chauffeur reserveren en de auto is groot genoeg om meerdere mensen te vervoeren. Virgi van der Laan hoopt dat er snel veel mensen gebruik van maken. "Als dat het geval is, komt er heel snel een tweede auto bij," aldus de stralende voorzitter.